Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2005-05-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2005-05-18

Skulpturen ASAMK på plats

En 18 meter hög skulptur, ASAMK, är nu på plats framför Högskolans huvudentré. Skulpturen är det största och senaste tillskottet i satsningen på att pryda högskoleområdet med konstnären Olle Bærtlings verk.

För drygt ett år sedan fick högskoleområdet namnet Kvarteret Bærtling efter den kände Halmstadkonstnären. Sedan dess vajar bland annat nio fanor med mönster från målningar utanför Högskolan och invändigt finns Bærtlings oljemålningar och litografier. Och nu har fanorna framför Högskolan fått sällskap av skulpturen ASAMK, en skapelse i stål lika abstrakt som namnet.

ASAMK är totalt 18 meter hög, väger tre ton och den kraftigaste delen har en diameter som ett A4-papper. Den är Halmstads största skulptur och Sveriges största Baertling-skulptur.

Bærtling hade ursprungligen tänkt att ASAMK skulle bli 85 meter hög och stå på Sergels torg i Stockholm. Baertling levde 1911-1981 och var född och uppvuxen i Halmstad.

2005-05-18

Sidan uppdaterad 2005-05-18