Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2005-11-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2005-11-07

Stipendier till Halmstadstudenter

Tre examensarbeten från Högskolan i Halmstad belönas med
50 000 kronor vardera från Sparbanksstiftelsen Kronan.

Stiftelsen delar på fredag ut sina årliga stipendier till examensarbeten på C- och D-nivå.
- Stipendierna ska uppmuntra till entreprenörskap och innovation i regionen, säger Thorsten Söderberg, vice ordförande i Sparbanksstiftelsen Kronan.
Totalt delas 800 000 kr ut i 28 stipendier, av dessa har sju stycken gått till studenter från Högskolan i Halmstad. De största stipendierna, på 50 000 kronor vardera, går till tre examensarbeten författade av Martin Mellerhav och Jerry Karlsson, Martin Carlsson och Ola Tholin, samt Michal Lysek, Tobias Persson och Ulf Björk. Prisutdelningen sker på fredag den 11 november i Ronneby.

50 000 kr går till:
Martin Mellerhav och Jerry Karlsson har utvecklat verktyget Quickdraw som mekaniskt utför besvärliga kabeldragningar åt elektriker. Uppfinningen kan få stor betydelse för att motverka arbetsskador inom elektrikerkåren.

Martin Carlsson och Ola Tholin har utvecklat en helt ny teknik för maskinell påfyllning av förpackningar som ökar livsmedelssäkerheten och snabbheten i processen.

Michal Lysek, Tobias Persson och Ulf Björk har utvecklat ett datorprogram som detekterar proteiner i blodet och som i ett mycket tidigt skede kan avslöja sjukdomar som bröst- och prostatacancer.

20 000 kr går till:
Mathias Ahlsund och Andreas Evesson som har konstruerat en ny typ av broms för snabbare produktion av takpannor.

Caroline Ljungar och Jens Ekwall har utvecklat en mekanisk sula som ska säkra rätt belastning vid rehabiliteringsträning.

Malin Lindström och Daniel Karlsson har utvecklat ett handikapphjälpmedel som greppar en PET-flaska och ger säkrare och enklare upphällning.

Rikard Elowsson och Robert Persson har utvecklat en helautomatisk mobil tvätt för sopkärl.

2005-11-07

Sidan uppdaterad 2005-11-07