Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2005-05-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2005-05-04

Studenter inspirerades att starta eget

Under inspirationskvällen "Våga vara egen" den 3 maj fick studenter som funderar på att starta eget företag näring åt sina idéfrön. Bland annat berättade några före detta Halmstadstudenter om sina vägar från idé till egenföretagande. Ungefär 160 personer kom till Kårhuset för att lyssna, diskutera och inspireras.

- Tanken med kvällen är att visa vilka möjligheter som finns efter utbildningen och att inspirera studenter till att starta eget. Vi hoppas kunna ge besökarna en push i ryggen och lite hjälp att tänka i andra banor, säger Madeleine Jansson, arrangör och studentinspiratör på Högskolan i Halmstad.

Under kvällen blev det, förutom musik, mat och tävlingar, föreläsningar med inspiration och information om egenföretagande och kreativitet. Två av kvällens gäster var utvecklingsingenjörerna Lina Linderos och Caroline Boltenstern som berättade hur de, efter sin examen 2003, startade företaget Lica.

- Vi hade en idé och ville se om det funkade. Vi bestämde oss för att satsa, till hundra procent och lite till. Det gäller att gripa tillfället och det snabbt, innan någon annan hinner före, säger Caroline.

Många utmaningar
Lina och Caroline har tagit fram en ny produkt för väggdesign, som går ut på att man enkelt kan variera utseendet på en vägg. I dag säljs produkten i ett 20-tal designbutiker i Sverige och företaget har samarbete med flera hotell och restauranger.

- Det har varit tufft och svårt, men också otroligt kul! Genom att starta eget skapar man sitt eget traineeprogram där man hela tiden lär sig nya saker och möter nya utmaningar, säger Caroline som varmt rekommenderar andra att våga pröva sina vingar.

Andra gäster under kvällen var "tänkologen" PA Ståhlberg, som gav exempel på hur man kan komma utanför sina vanliga, ofta ganska fyrkantliga, tankebanor. Utvecklingsingenjören Johan Hörberg berättade om sina erfarenheter av egenföretagande. Sedan han tog examen 1991 har han har varit med och startat 15 bolag.

Studentföreningen Egen
Under kvällen lanserades även en ny studentförening, Egen, av studenterna Malin Lundgren och Daniel Johansson. Tanken är att föreningen ska bli ett forum för studenter som är intresserade av att starta eget. Föreningen kommer troligtvis också, i samarbete med Högskolan och Madeleine Jansson, att arrangera fler studentevenemang framöver.

- Intresset har blivit större än jag vågade hoppas på och vi planerar redan fler aktiviteter. Bland annat kommer det en entreprenörskapsdag i höst, säger Madeleine Jansson.

2005-05-04

Sidan uppdaterad 2005-05-04