Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-12-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-02-03

Akademiker hjälper företag

Vid årsskiftet startade ett projekt på Högskolan i Halmstad som går ut på att arbetslösa akademiker utför uppdrag åt företag och organisationer i Halland. Syftet är dels att akademikerna ska få in en fot på arbetsmarknaden, dels att företagen ska stärka sin konkurrenskraft.

I projektets första omgång ingår sju akademiker och lika många uppdragsgivare. Akademikerna ska under 20 veckor utföra ett avgränsat uppdrag som företaget eller organisationen har behov av men inte har möjlighet att genomföra på egen hand.

- På det här sättet ökar vi konkurrenskraften för både individen och uppdragsgivaren. De arbetslösa akademikerna får viktig arbetslivserfarenhet och företagen stärker sin position på marknaden, säger projektledare Björn Kalla.

En av dem som ingår i projektet är Lillemor Ekman, gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi. Hon har fått Laholms kommun som uppdragsgivare och uppdraget går ut på att ta fram ett webbaserat utvärderingsverktyg.

- Att få jobb som gymnasielärare i samhällskunskap är inte så lätt i dag. Här får jag en chans att använda mina kunskaper på ett annat sätt än som lärare, säger hon.

Verktyget hon tar fram ska användas för att undersöka hur olika personer upplever trivsel, bemötande och tillgänglighet vid kommunens lärcentrum. Carina Järold-Mattsson, utvecklingschef i Laholms kommun, är mycket positiv till projektet.

- Det här är en chans för oss att få hjälp med något som vi inte har resurser till i dag, av en person med den kompetens som krävs. Detta innebär också att vi får en ny samarbetspartner som vi kanske kan ha mer nytta av i framtiden, säger hon.

Tre dagar i veckan är akademikerna hos uppdragsgivaren, två dagar är de på Högskolan i Halmstad för handledning och erfarenhetsutbyte.

- Den täta återkopplingen med Högskolan är ett nytt arbetssätt som vi testar. På Högskolan får individen stöd, handledning och tillgång till expertkompetens som i förlängningen även främjar uppdragsgivaren, säger Björn Kalla.

Projektet AKKA är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Länsarbetsnämnden, Region Halland och Svenska EFS-rådet. Senare i år startar ytterligare en projektomgång, då med 16 deltagare.

2006-02-03

Sidan uppdaterad 2017-12-12