Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2006-10-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-10-06

Engagerad mentor får stipendium

Hans-Erik Eldemark har under sina år på Högskolan i Halmstad väglett hundratals före detta studenter på väg att starta eget företag. Nu belönas han ett med ett mentorstipendium på 75 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond.

Hans-Erik Eldemark har i tolv år varit med och drivit Innovationsgruppen, där före detta studenter under ett år får hjälp att utveckla sina affärsidéer genom bland annat rådgivning och tillgång till gratis lokaler.

- I uppgiften att driva Innovationsgruppen ingår även coaching. Min roll är bland annat att uppmuntra och försöka bidra med kontakter och bred kompetens, säger Hans-Erik.

Sedan starten har ungefär 80 företag sett dagens ljus genom Innovationsgruppen. Jobbet beskriver Hans-Erik som oerhört stimulerande, men han är blygsam när hans egen insats kommer på tal.

- Det finns så många positiva krafter här som gör mentorskapet relativt lätt. Vi ingår i ett starkt nätverk, Tillväxt Halmstad, och Högskolans inriktning mot entreprenörskap och innovation drar till sig individer som är intresserade av att jobba med detta. Man ska komma ihåg att det är innovatörerna som gör det stora jobbet, säger han.

Hans-Erik är också verksam som lärare och handledare på Högskolan, framför allt inom produktutveckling. Även i den rollen kommer han i kontakt med studenter, näringsliv och uppfinnare och får möjlighet att agera som mentor.

Hur blir man en bra mentor?
- Jag tror man måste ha stora öron. Vara ödmjuk och lyssna efter var hjälpen behövs. Man behöver absolut inte vara specialist, hellre generalist, med en bred kunskap och ett stort kontaktnät.

Stipendieutdelningen ägde rum den 3 oktober under Tekniska mässans invigning i Stockholm. Hans-Erik fick beskedet några dagar tidigare genom ett brev hem i brevlådan.

- Jag blev väldigt rörd. Det är speciellt att få uppmuntran på det här sättet och som mentor är man van att stå i bakgrunden, säger han.

Det är andra året som mentorstipendier från Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond delas ut. Totalt fördelades i år 1,8 miljoner kronor på 24 stipendiater som tillsammans representerar Sveriges alla län. Jurygrupperna har bestått av personer från lokala uppfinnarföreningar, anslutna till Svenska uppfinnareföreningen, och ALMI Företagspartners. Syftet med stipendiet är att lyfta det värdefulla mentorarbetet, som ofta sker i det tysta.

IDA LÖVSTÅL
2006-10-06

Juryns motivering:
Genom åren har Hans-Erik engagerat sig i ett hundratal projekt, både inom högskolevärlden och i projekt från privata uppfinnare. Hans arbete präglas av djup kunskap, ödmjukhet, nyfikenhet samt devisen att "allting går att lösa". Han har även en god förmåga att lyssna och verkligen ta sig tid med de personer som behöver hans hjälp.

Hans-Erik Eldemark

Hans-Erik Eldemark

Sidan uppdaterad 2006-10-06