Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2006-06-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-06-27

Högskolan medverkar i Grimeton-labb

Vid radiostationen Grimeton utanför Varberg invigdes nyligen en experimentverkstad där besökare kan prova på praktisk naturvetenskap. Pernilla Nilsson från lärarutbildningen på Högskolan i Halmstad har lett uppbyggandet av labbet.
- Vi vill på ett enkelt sätt visa att teknik och naturvetenskap är både roligt och spännande, säger hon.

Grimeton är ett av Sveriges världsarv och har sedan invigningen 2005 tagit emot en mängd besökare, allt från turister till skolklasser. Den nya experimentverkstaden, som kallas Alex Labb, ligger i anslutning till Grimetons besökscenter och invigdes på världsarvsdagen den 5 juni i år.

Den pedagogiska satsningen har skett i samarbete med Högskolan i Halmstad och framför allt Pernilla Nilsson, som forskar om hur barn lär sig fysik genom att resonera kring experiment. Pernilla är även verksamhetsansvarig för experimentverkstaden Hjärnverket på Högskolan, som har fungerat som förebild.

- Alex Labb är ett "minihjärnverk" som ska fungera som ett komplement till övriga sevärdheter på radiostationen. Här kan besökarna till exempel bygga morsesändare och konstruera modeller av masterna med spagetti och ärtor, säger hon.

Under invigningen besöktes Alex Labb av elever från Göthriks skola och särskilt inbjudna vänklasser. Barnen fick prova på en mängd experiment och handleddes av tre lärarstudenter från Högskolan i Halmstad.

- Inte minst är detta en möjlighet för våra studenter att få spännande erfarenhet, säger Pernilla.

Även Arne Sikö från Högskolan i Halmstad deltog under världsarvsdagen på Grimeton med egenbyggd radiokommuniktion.

Fakta/Grimeton
Radiostationen Grimeton invigdes 1925 och ingick i ett världsomspännande nät av långvågsstationer. Grimeton är den enda station i världen som bevarat denna tidiga radioteknik och 2004 fördes den upp på Unescos lista för världsarv. De två stora långvågssändarna var konstruerade av Ernst Alexandersson, som har gett namn åt den nya experimentverkstaden Alex labb.

2006-06-27

Sidan uppdaterad 2006-06-27