Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2006-12-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-12-11

Nya möjligheter för experter inom data och elektroteknik

Just nu händer det mycket på arbetsmarknaden för specialister inom data och elektroteknik.
Ola Pettersson trodde att han skulle få nöja sig med ett vanligt ingenjörsjobb. Men plötsligt öppnade sig nya möjligheter
- och han fick drömjobbet.

Högskolan har gjort en uppföljning av magisterstudenterna inom datavetenskap och elektroteknik, som visar att de allra flesta som tagit ut examen idag arbetar inom det område de utbildats för. Ola Petterson är en av dem.

Sedan ett år tillbaka jobbar han som systemingenjör på Saab Underwater Systems i Motala. Han är anställd som specialist inom autonoma system med inriktning på teknisk utveckling av nästa generation autonoma undervattensfarkoster. Det vill säga farkoster som tar sig fram med hjälp av sensorer utan att styras av människor och dessutom till viss del kan "tänka" själva ? ett slags robot med andra ord.

- Jag drömde om att få jobba med intelligenta mobila robotar, men trodde mer på ett arbete som civilingenjör med allmän inriktning, säger Ola Pettersson.

Han kommer från början från Falkenberg, tog magisterexamen i elektroteknik vid Högskolan i Halmstad 1996 och har efter det forskat på intelligenta mobila robotar vid Örebro universitet, där han doktorerade 2004. Efter det fick han jobb på ABB och trivdes bra, men hade ingen användning för sina specialistkunskaper.

- Jag har ett brinnande intresse för mitt ämne och kände att det var det jag helst ville arbeta med. Därför kändes det extra kul när jag fick mitt nuvarande jobb. Nu dyker det upp fler tjänster just inom intelligenta mobila robotar, säger Ola Pettersson.

Autonoma undervattensfarkoster används bland annat för minsökning eller för byggnationer under vatten, exempelvis för olje- och gasledningar. Marknaden växer stadigt, även för robotar inom andra användningsområden, i luften, på land och under vatten.

- Robotar är ett område som är mer aktuellt än någonsin. I Sverige har vi få exempel i hushållen än så länge men i andra delar av världen är detta på riktigt, säger Ola Pettersson.

Han kom själv in på området på grund av ett tidigt intresse för science fiction och viss inspiration av filmerna om Stjärnornas krig. Att han sedan började forska berodde på flera saker, men ett forskningsnära upplägg under utbildningen på Högskolan i Halmstad spelade stor roll.

- Vi förbereddes för möjligheten att gå vidare till forskning på ett bra och inspirerande sätt. Jag visste innan jag började vad forskningsarbetet innebar och tyckte att jag hade en bra grund efter utbildningen, säger han.

Ola Pettersson besökte nyligen Högskolan i Halmstad i samband med ett seminarium om mobila robotar.

2006-12-11
Ola Pettersson  arbetar bland annat med utveckling av AUV Sapphires.

Ola Pettersson arbetar bland annat med utveckling av AUV Sapphires.

Sidan uppdaterad 2006-12-11