Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2006-04-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-04-07

Paketmärkning med taggar

I ett inslag i Vetenskapslandet den 12 april berättar Björn Nilsson och Markus Adolfsson, forskare i informationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, om sin forskning kring paketmärkning för bättre kontroll på leveranser.

För att kunna få mer kontroll över varor och leveranser som skickas över världen håller Björn Nilsson och Markus Adolfsson, forskare i informationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, på att utveckla en paketmärkning, en så kallad tagg. Precis som svarta lådan i flygplan ska taggen kunna berätta vad som har hänt med paketet under transporten. Den ska exempelvis kunna visa om en pall frukt blivit lämnat i solen, och hur länge. Forskarna försöker göra taggen så liten att den ryms i en vanlig etikett. De utvecklar också kommunikationskanaler som ska göra det möjligt nå paketet oavsett var det befinner sig.

Inslaget sänds den 12 april kl. 22.00 med repris torsdag 13 april kl. 18.30.

2006-04-07

Sidan uppdaterad 2006-04-07