Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2006-05-23. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2006-05-23

Staffan arbetade med förnybar energi i Nicaragua

Staffan Karlsson tog examen från Energiingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad för knappt ett år sedan och har sedan dess arbetat sju månader i Nicaragua för att bygga upp alternativa energisystem. Den 23 maj höll han en fotoutställning om sin resa i Studentcentrum.

Staffans resa arrangerades av VFSN, Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua. Tillsammans med några andra volontärpraktikanter från Sverige tillbringade han sju månader i den lilla byn Candelaria för att installera solpaneler, bygga solugnar och biogasanläggningar.

- Det var mycket fattigt och annorlunda från vad man är van vid. I byn fanns ingen elektricitet och folket var bönder som bodde i lerhyddor. Vi bodde i familjer och deltog i vardagslivet. Det var en fantastisk erfarenhet, säger Staffan.

Installerade solpaneler
Tillsammans med andra från föreningen arbetade han med flera olika energiprojekt i byn. De installerade till exempel solpaneler som gav belysning och rinnande vatten till bostäderna.

- Solpanelerna drev en pump som pumpade vatten från marken, upp till en tank på en höjd och sedan ut till husen. Vattensystemet var mycket uppskattat - tidigare hade kvinnorna gått långa sträckor varje dag för att hämta vatten, säger Staffan.

Alternativ till vedeldning
De byggde även en biogasanläggning som drevs av kogödsel och solugnar för matlagning.

- Vedeldningen bidrar kraftigt till skogsskövlingen och jorderosionen, därför behövs alternativ, säger Staffan.

Staffan tycker att han har lärde sig enormt mycket under resan. Han lärde sig ett nytt språk, spanska, och fick praktisk nytta av sina kunskaper från energiingenjörsprogrammet.

- Men den allra viktigaste erfarenheten var att lära känna en ny kultur. Som turist kommer man aldrig så nära, då ser man kulturen som genom en glasruta. Jag blev som en familjemedlem i familjen jag bodde hos och fick dela deras vardagsliv, säger han.

IDA LÖVSTÅL

2006-05-23

Staffan Karlsson har läst Högskolans energiingenjörsprogram med inriktning mot förnybar energi.

Staffan Karlsson har läst Högskolans energiingenjörsprogram med inriktning mot förnybar energi.

Sidan uppdaterad 2006-05-23