Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-07-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-07-18

De ägnar sommaren åt kriminalteknik

Medan solen skiner utanför fönstret sitter Caroline Johansson och Katarina Baatz i en laboratoriesal på Högskolan djupt försjunkna framför var sitt mikroskop. De läser sommarkursen ”CSI på riktigt” och håller på att analysera var sitt hårstrå.

Den fem veckor långa kursen börjar gå mot sitt slut och deltagarna har hunnit få en bred orientering över området.

– Labbarna har varit roligast. Då får vi känna på hur det går till i verkligheten, till exempel när man undersöker bevismaterial, säger Caroline.

De har bland annat gjort DNA-prov, tagit fingeravtryck och analyserat blodspår vid en fiktiv brottsplats. De har också lärt sig principerna för hur man identifierar människor med hjälp av röster och ansiktsbilder. En av de sista uppgifterna går ut på att analysera hårstrån och fibrer med hjälp av mikroskop.

Vill bli polis


Både Katarina och Caroline bor i Halmstad men har aldrig läst på Högskolan tidigare. Att gå en sommarkurs några veckor är en bra chans att förkovra sig inom något intressant, tycker de.

– Jag läser för att det är kul. Detta är ingenting jag kommer att syssla med i framtiden, säger Katarina.

Caroline kan däremot tänka sig en framtid inom området.

– Jag har länge velat bli polis och tycker kriminalteknik är särskilt intressant, säger hon.

Men innan det blir dags för en eventuell polisutbildning väntar fortsatta studier vid Högskolan i Halmstad.

– Jag har precis fått veta att jag har kommit in på kurser jag har sökt inom hälsa och nutrition i höst. Det ska bli jättekul! Sedan får vi se, säger hon.

Även tid till stranden


Hur är det då att plugga på sommaren, när de flesta andra har semester eller sommarlov?

– Med tanke på hur vädret har varit hittills har det varit helt okej. Och när solen skiner är det inga problem att hinna med stranden också. Vi har bara undervisning på förmiddagarna och de egna studierna kan man lägga upp ganska fritt, säger Katarina.

IDA LÖVSTÅL
2007-07-18

Fakta/Högskolans sommarkurser
Högskolan håller i år ett 50-tal sommarkurser inom ett flertal områden. De flesta kurser ger 7,5 eller 15 högskolepoäng, dvs. omfattar fem eller tio veckors studier på heltid. Kursen ”CSI på riktigt” är ny för i år. Exempel på andra populära kurser är ”Livet i tångskogarna”, ”Kost, fysisk aktivitet och hälsa” och ”Retorik – lär dig övertyga”. En del av kurserna hålls på Campus Varberg.

En av uppgifterna går ut på att analysera hårstrån och fibrer.

En av uppgifterna går ut på att analysera hårstrån och fibrer.

Caroline Johansson och Katarina Baatz.

Caroline Johansson och Katarina Baatz.

Sidan uppdaterad 2007-07-18