Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-10-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-10-17

Embedded Student Award till Halmstadstudenter

Årets Embedded Student Award tilldelas ett projekt från Högskolan i Halmstad. Det är Jonas Johansson och Daniel Petersson, studenter på datorsystemteknik-elektromagister med inriktning mekatronik, som med sin "intelligenta rullstol" får det prestigefyllda priset.

Manuella rullstolar är tunga att rulla i uppförsbackar och över hinder. Genom att känna av vridmomentet och assistera med elmotorer bara när det behövs går det att undvika problemen, utan att rullstolen blir otymplig. Problemet har hittills varit att kraftsensorerna är stora och rullstolen därför ändå blir klumpig. Men med den nya rullstolen används i stället små, enkla och billiga rotationsenkodrar och ett mera avancerat reglersystem. Resultatet är en rullstol som ger assistans både när den rullstolsburne driver fram den och när någon annan skjuter på.

Swedish Embedded Award är en nationell tävling om bästa nyutvecklade intelligenta inbyggda system. I kategorin för studenter på Sveriges högskolor erhåller vinnaren förutom ära och diplom ett stipendium på 50 000 kronor. Intresset för tävlingen är mycket stort. Högskolan i Halmstad hade två bidrag nominerade. Det andra projektet heter "AutoKaddy" och är utvecklat av Filip Kuttner, Eric Linderson och Martin Idoffsson (Datorsystemteknik). "AutoKaddy" är en prototyp till en självgående golfvagn som automatiskt följer efter användaren.

Tävlingen är ett samarbete mellan Elektronikindustriföreningen; IM – Embedded Technology; Elektronik i Norden; Tekniska mässan; teknIQ – KK-stiftelsens expertkompetensprogram för intelligenta produkter – och minST – KK-stiftelsens expertkompetensprogram för mikro- och nanosystemteknik.

Den intelligenta rullstolen är ett så kallat TeknIQ Innovation-projekt. Läs mer härlänk till annan webbplats.

Prisutdelning skedde den 17 oktober på Tekniska Mässan i Stockholm.

Halmstad 2007-10-17

Jonas Johansson och Daniel Petersson har utvecklat den intelligenta rullstolen.

Jonas Johansson och Daniel Petersson har utvecklat den intelligenta rullstolen.

Den intelligenta rullstolen assisterar vid behov och hjälper till exempelvis i uppförsbackar.

Den intelligenta rullstolen assisterar vid behov och hjälper till exempelvis i uppförsbackar.

Sidan uppdaterad 2007-10-17