Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-11-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-12-14

Från Tunisien till SET:


Lyckträffar ledde långt

När Fawzi Halila disputerade i början av november var det nästan på dagen 30 år sedan han flyttade till Sverige första gången. Och det var egentligen då, i november 1977, som resan med målet doktorshatt började.

Fawzi är född och uppvuxen i Tunisien. Redan som liten var han oerhört fascinerad av broar och dammar.
– Jag ville bygga sådana och bestämde mig för att bli ingenjör. Ödet tog mig till Sverige, säger Fawzi som flyttade hit för att läsa på ”väg och vatten”. Det måste vara så, för här hände det så många bra saker.

Innan Fawzi började på KTH i Stockholm gick han en intensivkurs i svenska, övertygad om att sex månader skulle räcka för att lära sig det nya språket.

– Men oj, vad svårt det var, säger Fawzi och skrattar åt minnet när han satt på sin första tenta och inte kunde få ner ett ord på papperet. Det kunde lika gärna ha varit kinesiska! Att läsa var inga problem, men att skriva, det gick bara inte. Men de var så justa mot mig. Jag fick skriva tentan på franska.

Jobbade på pub


När Fawzi var klar med sin utbildning var det svårt att få jobb som ingenjör i Sverige. Medan han sökte olika arbeten jobbade han på anrika Engelen, en pub i Gamla stan i Stockholm. Där träffade han sin blivande fru och efter ett par år flyttade de båda till Tunisien, där det rådde stor brist på civilingenjörer. Fawzi byggde gigantiska hotellkomplex på landets största byggfirma i några år.

– Men jag ville tillbaka till Sverige. Särskilt sedan våra två barn hade fötts. Jag ville att de skulle växa upp här och få med sig det som är så svenskt, jämställdhet, demokrati, delaktighet. Visst hade vi kunnat ge dem det i Tunisien, men här är det så naturligt och självklart. Ni tänker inte på det själva. Min fru, som är svenska, förstod inte vad jag menade. Hon hade hellre bott kvar i Tunisien, men jag var envis. Det är jag glad för nu.

Det ena gav det andra


Fawzi och hans familj flyttade till Halmstad 1996. Fawzi gick direkt till arbetsförmedlingen och sa att han ville jobba.
– De såg lite förvånade ut, minns Fawzi, men jag kände att jag var tvungen att göra något. Det fanns inga jobb men en kurs som gick ut på att – som invandrare – göra sig ”anställningsbar” efter eget intresse. Inget var givet eller färdigpaketerat.

Fawzi träffade kursledarna och berättade att han allra helst ville forska. ”Jaha”, sa de, och ringde till CAU, Centrum för arbetslivsutveckling, på Högskolan. Där fanns ett projekt om teknik och miljö och Fawzis kompetens passade perfekt. Parallellt handledde han utvecklingsingenjörsstudenter och sökte jobb. Fawzi knackade på hos ett företag i Teknocenter och frågade om han kunde få jobba där. Det fick han och så småningom blev han industridoktorand på Chalmers. När Sven Åke Hörte, i dag professor på SET, kom till Högskolan presenterade Fawzi sina forskarstudier för honom. Sven Åke blev Fawzis handledare och 2004 lades licentiatavhandlingen i industriell organisation fram vid Luleå tekniska universitet.

– Samma dag som jag ”licade”, fick jag veta att vi hade fått pengar från Nutek för att studera varför miljöinnovationer inte lyckas på marknaden, ett slags fortsättning på ”lic-studien”. Det innebar att en liten del av finansieringen för att skriva en avhandling var klar. Det var bara att sätta igång.

Mot nya resmål


För några veckor sedan disputerade så Fawzi. Efter en 30 år lång resa fylld av lyckosamma tillfälligheter och en aldrig sinande drivkraft nådde Fawzi sitt mål: teknologie doktor. Nu börjar nästa resa. Vart går den?
– Det vet man aldrig, säger Fawzi. Jag är inte lika bestämd denna gång.

LENA LUNDÉN
2007-12-14

Fotnot. Läs om Fawzis avhandling här.

En fascinerande resa. När Fawzi Halila växte upp i Tunisien drömde han om att bygga broar och dammar. Han utbildade sig till ingenjör i Sverige och nyligen lade han fram sin doktorsavhandling.
Bild: IDA LÖVSTÅL

Sidan uppdaterad 2016-11-11