Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-05-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-05-31

Högskolan deltar i firandet under Vågspel

Nu har startskottet gått för Vågspel, Halmstads stora 700-årsfest. Under fyra dagar, den 31 maj till 3 juni, sjuder stan av festligheter. Även Högskolan deltar i firandet.

Det är många som har jobbat hårt inför firandet, bland dem sex maskiningenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad. De har byggt en kastmaskin som utmanar sex andra maskiner i Medeltidsbyn vid Örjans Vall.

Moderna och medeltida


– Vi har lagt mycket tid på det här. Men det har varit grymt kul. Själva kanonen tog bara ett par veckor att bygga men vi ville ha lite finesser också, som till exempel elstyrning för olika vinklar, och det tog betydligt längre tid, säger Henric Torstenson.

Studenterna läser andra året på Maskiningenjörsprogrammet och deras uppgift har varit att bygga en modern kastmaskin. Motståndarna skulle däremot bygga medeltida modeller.

Kan skjuta 400 meter


På torsdagen var det dags för första uppvisningen och kastmaskinen imponerade då med ett riktigt långt skott. Det äpple som sköts iväg for över Nissans vatten och singlade över trädtopparna på andra sidan.

– När vi testat på ett skjutfält har maskinen klarat mellan 30 och 400 meter, berättar Johan Andersson.

Först på lördagen blir det tävling. Kastmaskinerna ska då försöka träffa en tavla vid Nissan.   

Framtidsverkstad och företagsbyn


Högskolan i Halmstad deltar även på andra sätt i firandet. I ”Högskolans framtidsverkstad” ställer studenter inom programmet för sociologi och socialt utvecklingsarbete ut om bland annat förändringar av samhället.

Högskolan medverkar också i Företagsbyn vid Tullkammarkajen. Där kan besökare träffa företag som sett dagens ljus genom Högskolans innovationsgrupp. Även flera andra projekt med anknytning till Högskolan visar upp sin verksamhet, bland annat forskningsmiljön CERES och projektet TeknIQInnovation.

IDA LÖVSTÅL
2007-05-31
Maskiningenjörsstudenter har byggt en modern kastmaskin.

Maskiningenjörsstudenter har byggt en modern kastmaskin.

Kastmaskinen är tryckluftsdriven och kan skjuta upp till 400 meter, berättar Johan Andersson.

Kastmaskinen är tryckluftsdriven och kan skjuta upp till 400 meter, berättar Johan Andersson.

Startskottet för Vågspel gick klockan 13.07 på Stora Torg.

Startskottet för Vågspel gick klockan 13.07 på Stora Torg.

Sidan uppdaterad 2007-05-31