Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-06-11. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-06-11

Kampanj ska bidra till ett sundare drickande

Studenter har den senaste tiden kunnat smaka gratis alkoholfria drinkar på Kårpuben, testa sina alkoholvanor på webben och delta i en uppsatstävling med tema alkohol. I snart ett år har Högskolan i Halmstad arbetat med en kampanj för att minska drickandet bland studenter.

Ungdomar mellan 18 och 25 år dricker mest alkohol i Sverige. För att nå denna grupp har Alkoholkommittén utsett fyra utvecklingshögskolor som fått särskilda medel för att minska drickandet bland sina studenter. Högskolan i Halmstad är en av högskolorna som deltar i projektet, som startade 2006 och pågår fram till årsskiftet.

– Vi vill bidra till ett mera sunt drickande. Inte genom pekpinnar utan genom kunskap och förändrade attityder, berättar projektledare Linda Emanuelsson.

Gratis drinkar


Den 9 maj ordnade till exempel personalen på Studenthälsan en alkoholfri bar på Kårpuben. Där serverades under kvällen gratis drinkar, vin och öl – allt alkoholfritt. Bortåt 100 drinkar gick åt.

– Vi ville inspirera till att våga pröva alkoholfria alternativ. Det finns drinkar utan alkohol som både är snygga och goda. En del känner grupptryck att stå med en öl i handen och tänker kanske inte på att det finns alkoholfria, säger Linda Emanuelsson.

Svårt gissa promillehalt


I baren fanns också en alkoholmätare där studenterna kunde kolla sin promillehalt. Innan testet fick de gissa var de låg och de som gissade rätt vann en biobiljett.

– Alkoholmätaren var mycket uppskattad men bara sex personer lyckades pricka in sin promillehalt. De flesta trodde den var lägre än den var och många fick sig en tankeställare, säger Linda Emanuelsson.

De har även utbildat studentgrupper som kommer i kontakt med alkohol på olika sätt, till exempel nollningsstaben och sexmästare. På affischer och webbplatsen har de marknadsfört Alkoholkommittén metoder ”Varannan vatten”, Festmetoden och alkoholprofilen, som är en webbplats där man kan gå in och testa sina alkoholvanor. Det har även utlysts en tävling för uppsatser inom alkoholområdet.

Vid årsskiftet kommer Alkoholkommittén sannolikt att upphöra och därmed slutar även projektet i sin nuvarande form.

– Tanken är att detta sedan ska integreras i Högskolans ordinarie verksamhet, säger Linda Emanuelsson.

IDA LÖVSTÅL
2007-06-11
Alkoholfri bar på Kårpuben.

Alkoholfri bar på Kårpuben.

Sidan uppdaterad 2007-06-11