Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-01-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-01-12

Masker som en tredimensionell dagbok

Under ett halvår skapade Malin Lundgren en mask nästan varje dag, där hon återgav en känsla, tanke eller händelse. Det blev som en tredimensionell dagbok. Den 13 januari inleds en utställning på Högskolan i Halmstad med 40 av Malins masker.

Malin Lundgren, som läser idrottspsykologi på Högskolan, skapade sina masker mellan 1 juli och 31 december 2006. Idén föddes ur en vilja att utforska det egna skapandet och målsättningen var att skapa en mask om dagen, som en dagbok.

– Masken är tacksam att arbeta med, man kan med enkla medel förmedla en känsla. Eftersom jag har gjort nästan en om dagen har det gått ganska snabbt. Det har inte funnits tid att sitta och skissa i förhand eller att vara för självkritisk, säger hon.

Förkylning, styrka och godissug


Malin har ofta utgått från färdiggjutna masker som hon dekorerat på olika sätt, med färger och material som gips, papper eller tyg.

En mask med röda kinder speglar till exempel en bihåleinflammation. En annan mask, som är skapad första kursdagen på Högskolan, har strimlor från en sönderklippt litteraturlista i ögonen (och en CSN-flik som en sticka i ena ögonvrån). En annan mask pryds med två geléhallon i pannan, som djävulshorn, som en bild av det avskydda godissuget. En annan hämtar inspiration från de kinesiska drakarna och speglar kraft och styrka.

Hyllning till människorna


Utställningen beskriver Malin som en hyllning till sina medmänniskor.

– Jag fick en aha-upplevelse i efterhand, när jag tittade på alla mina masker och upptäckte hur människorna i min omgivning speglades i dem. Min familj, mina vänner, arbetskamrater, lärare, eller kanske bara någon på bussen som väckt en tanke. De finns med i allt, säger Malin.

Beskriver sina tankar


I anslutning till utställningen kommer det att finnas en förklaring till varje mask. Malin beskriver med några ord hur hon tänkte när hon skapade den.

– Det är naturligtvis inget facit. Var och en får tolka in vad de vill, men det finns för dem som vill läsa.

Utställningen pågår till och med den 24 januari i hus Q (på plan ett, innanför huvudentrén).

IDA LÖVSTÅL
2007-01-12
Sidan uppdaterad 2007-01-12