Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-12-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-12-18

Ny avhandling om mätmetoder för tryckerier

Den 30 november disputerade Cristofer Englund på avhandlingen ”Modelling and Controlling an Offset Lithographic Printing Process”.

Disputationen ägde rum på Högskolan i Halmstad men avhandlingen lades fram vid Chalmers tekniska universitet.

Vad handlar din avhandling om?


– Om att utveckla metoder som gör att man kan spara papper och färg i tryckerier. Jag har byggt ett on-line-system som mäter färgmängden under tryckprocessen och som kan styra färgflödet, dvs. rätta till fel om systemet upptäcker att färgmängden är felaktig. I dag mäter man off-line. Operatörerna i tryckeriet går med jämna mellanrum och hämtar en tidning som just tryckts för att granska färgkvaliteten. Är den dålig justeras färgmängden. Denna procedur tar kanske inte mer än ett par minuter. Men under två minuter hinner 500 tidningar tryckas. Alla dessa måste kasseras om färgkvaliteten är för dålig. 500 tidningar är mycket pengar räknat i färg och papper.

Vilken betydelse kan dina resultat få?


– Tryckkvaliteten är en konkurrensfråga för både pappersindustrin och tryckerierna. Med mitt system sparar man tid och tid är pengar. Jag har räknat ut att man kan spara 230 000 kronor per år per tidning. Västsvenskt Tidningstryckeri AB, som testkör mitt system, trycker Hallandsposten och Hallands Nyheter sex dagar per vecka, Hallands Affärer och Entré ungefär en gång per månad. Däremellan en ofantlig mängd reklam. Det skulle kunna bli ganska stora sparbelopp.

– Systemet är utvecklat för tidningstryckerier men principen går att använda på vilket tryckeri som helst. Det finns ett företag som är intresserat av att vidareutveckla och så småningom sälja on-line-verktyget.

Varför ville du börja forska?


– Det var när jag studerade på Elektroingenjörsprogrammet och var utbytesstudent i Australien. Där träffade jag ganska många doktorander och tyckte att det verkade intressant att forska. När jag kom hem gjorde jag mitt exjobb på uppdrag av IS-labb och efter magisterexamen sökte jag en doktorandtjänst där. IS-labb hade då fått finansiering för ett projekt som handlade om kvalitetsförbättringar i tryckprocessen.

Vad ska du göra nu?


– Efter nyår börjar jag jobba på Albany International. Det ska bli jätteroligt! Jag ska bygga ett liknande system där, fast det handlar om röntgen. Jag får ha kvar en fot i forskningen samtidigt som jag får jobba på ett företag. Det är verkligen ett drömläge.  

LENA LUNDÉN
2007-12-18

Fotnot. Se Cristofers on-line-mätverktyg i Vetenskapslandet den 2 februari kl. 20.30 i Kunskapskanalen.

<b>Ny avhandling.</b> Cristofer Englund har utvecklat ett verktyg som sparar tid och pengar åt tryckerier. Bild: Ida Lövstål.

<b>Ny avhandling.</b> Cristofer Englund har utvecklat ett verktyg som sparar tid och pengar åt tryckerier. Bild: Ida Lövstål.

Sidan uppdaterad 2007-12-18