Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-08-24. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-08-24

Två HH-projekt nominerade till Swedish Embedded Award

För femte året i rad delas Swedish Embedded Award ut i samband med Tekniska mässan i Stockholm i oktober. Högskolan i Halmstad har två nominerade bidrag i kategorin för studenter.

Tävlingen är ett samarbete mellan Elektronikindustriföreningen, IM – Embedded Technology, Elektronik i Norden, Tekniska mässan, teknIQ – KK-stiftelsens expertkompetensprogram för intelligenta produkter – och minST – KK-stiftelsens expertkompetensprogram för mikro- och nanosystemteknik.

I kategorin för studenter på Sveriges högskolor, där vinnaren förutom ära och diplom får ett stipendium på 50 000 kronor, har två bidrag från Högskolan i Halmstad nominerats. De tävlar mot bidrag från Mälardalens högskola, Högskolan i Kalmar, Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.

De nominerade projekten från Högskolan i Halmstad

”AutoKaddy” av Filip Kuttner, Eric Linderson och Martin Idoffsson, Datorsystemteknik.
Studenterna har tagit fram en prototyp till en självgående golfvagn som automatiskt följer efter användaren. Systemet är baserat på GPS och Bluetooth och golfarens handenhet kommunicerar trådlöst med golfvagnen. Golfvagnen följer samma spår som golfaren.

”Intelligent rullstol” av Jonas Johansson och Daniel Petersson, Datorsystemteknik-Elektromagister med inriktning mekatronik.
Manuella rullstolar är tunga att rulla i uppförsbackar och över hinder. Genom att känna av vridmomentet och assistera med elmotorer bara när det behövs går det att undvika problemen, utan att rullstolen blir otymplig. Problemet har hittills varit att kraftsensorerna är stora och rullstolen därför ändå blir klumpig. Men med den nya rullstolen används i stället små, enkla och billiga rotationsenkodrar och ett mera avancerat reglersystem. Resultatet är en rullstol som ger assistans både när den rullstolsburne driver fram den och när någon annan skjuter på.

– Intresset för att delta har i tävlingen har varit stort. Swedish Embedded Award är en värdefull marknadsföring för deltagarnas produkter. Priserna har blivit prestigefyllda och innebär viktig draghjälp för vinnarna, säger Bengt Magnhagen, professor emeritus i inbyggda system och styrelseledamot i Elektronikindustriföreningen.

Prisutdelning sker den 17 oktober på Tekniska Mässan i Stockholm. Mer info om samtliga bidrag finns på www.embeddedpriset.nulänk till annan webbplats under nyheter.

Halmstad 2007-08-24

Jonas Johansson och Daniel Petersson är två av de nominerade. De har utvecklat en intelligent rullstol.

Jonas Johansson och Daniel Petersson är två av de nominerade. De har utvecklat en intelligent rullstol.

Sidan uppdaterad 2007-08-24