Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2007-02-01. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2007-02-01

Uppfinnare fick miljöpris

Jing Liu och Kristofer Cook från Lund har utvecklat årets bästa miljöinnovation. De tog hem första pris i tävlingen Miljöinnovation som avgjordes på Halmstad stadsbibliotek den 1 februari.

Jing Liu och Kristofer Cook får 100 000 kronor för att ha utvecklat en ny metod för att effektivisera biogasproduktionen i såväl nya som befintliga anläggningar utan stora ombyggnader. Juryn bedömde att innovationen har stor ekonomisk och miljömässig potential genom att metoden både ger möjlighet till ökad användning av biogas och nya möjligheter till ett bättre utnyttjande av biologiskt avfall.

Andrapriset gick till Magnus Wessén och Haiping Cao från Jönköping som får 50 000 kronor för att ha utvecklat en gjutteknik som innebär möjligheter att på att kostnadseffektivt sätt minska och utesluta flera kemikalier i processen och väsentligt sänka energi- och materialkostnaderna. Juryn bedömde att innovationen ur affärssynpunkt kan vara mycket intressanta för gjuterier i Sverige och internationellt.

Två tredjepris på 25 000 kr vardera delades ut till Thomas Ricard, för ett ny biologisk metod mot gråmögelangrepp i jordgubbsodlingar, samt till Lennart Lundström och Roger Gustavsson för att ha utvecklat en skogsmaskin som innebär lättare tryck på miljön jämfört med konventionella maskiner.

Tävlingsjuryn hade nominerat 15 finalister. Åsa Domeij, juryns ordförande, och Romulo Enmark, rektor på Högskolan i Halmstad, delade ut priserna.

Miljöinnovation syftar till att stimulera, stödja och påskynda utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Tävlingen är öppen för alla som har konkreta förslag till innovationer som är kommersiellt gångbara och minskar miljöbelastningen. Arrangörer är MiljöForum Halland och Högskolan i Halmstad i samarbete med NUTEK, Halmstads kommun, Region Halland, ALMI Företagspartner, VINNOVA och Energimyndigheten.

Halmstad 2007-02-01

Kristofer Cook och Jing Liu vann första pris i tävlingen Miljöinnovation.

Kristofer Cook och Jing Liu vann första pris i tävlingen Miljöinnovation.

Priserna delades ut av Åsa Domeij, juryns ordförande.

Priserna delades ut av Åsa Domeij, juryns ordförande.

Sidan uppdaterad 2007-02-01