Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-08-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-08-28

Adam praktiserade inom den brasilianska modeindustrin

Under sin sista termin på Marknadsföringsprogrammet på Högskolan i Halmstad praktiserade Adam Svensson hos Sydamerikas största skjorttillverkare. Tiden i Brasilien gav Adam erfarenheter av den sydamerikanska modeindustrin, kunskaper i portugisiska och många brasilianska vänner.

Varför valde du att göra din praktik i Brasilien?
– I programmet ingår en utlandspraktik och jag tyckte att Brasilien verkade vara ett spännande land. Jag fick också en bra praktikplats på ett företag. Vi var sex från min klass som åkte till samma stad, Blumenau. Praktikplatserna fick vi genom Högskolan, som har ett samarbete med universitetet där.

Hur upplevde du landet?
– Det var häftigt. Stränderna, samban och den sydamerikanska kulturen – det var ungefär mina bilder av Brasilien innan jag åkte. Genom att leva och arbeta i landet fick jag se det ”riktiga” Brasilien, som man ofta inte ser som turist. Blumenau ligger i södra delen, som är lite rikare, och det var som vilken europeisk stad som helst. Men det är ett land med stora kontraster. När vi reste runt i norra delen, bland annat i Rio, såg vi mer fattigdom.

– Människorna är otroligt öppna och det var lätt att få kontakt. Vi var de enda svenskarna i Blumenau och intervjuades i radio och tv.

Var gjorde du din praktik?
– Jag var på marknadsavdelningen på Sydamerikas största skjorttillverkare, Dudalina, och jobbade med reklam, skyltfönster och kataloger över kommande kollektioner. Jag var också med på modemässor och modeshower och tog bilder till företagets hemsida.

Vilka erfarenheter gav det dig?
– Praktiken betydde mycket – genom den fick jag använda teorierna vi har lärt oss på Högskolan. Jag har också fått erfarenheter av modeindustrin, det är en bransch där jag gärna skulle jobba i framtiden.

– Resan har också gett mig större öppenhet för andra människor och kulturer. Människorna vi mötte var så öppna och nyfikna och det blev en tankeställare, i Sverige är vi ganska slutna.

Hur gick det med språket?
– Det var många som inte kunde engelska och det var inte alltid helt lätt att göra sig förstådd. Jag kunde i stort sett ingen portugisiska när jag åkte, men under vistelsen lärde jag mig en hel del. Tre kvällar i veckan fick vi lektioner genom universitetet.

Vad gjorde du på fritiden?
– Vi umgicks mycket med brasilianska kompisar vi lärde känna. Ibland gick vi ut och tog en öl eller gick på restaurang. Varje måndagskväll hyrde vi en fotbollsarena och spelade fotboll mot brasilianarna. Vi hade också många roliga fester tillsammans med dem.

Har du något tips till andra studenter som funderar på att göra praktik utomlands?
– Om du åker till ett land där du inte kan språket, lär dig lite innan du åker. Det är inte alltid det räcker med engelska. Det är så mycket lättare om du kan göra dig hjälpligt förstådd.

– Var öppen under resan. Lär känna människor, delta i deras vardag och var inte rädd att prova nya saker. Jag upplevde mycket genom mina nya vänner.

IDA LÖVSTÅL

Adam Svensson
Ålder: 22 år
Läser: Marknadsföringsprogrammet
Hemort: Kungsbacka
Intressen: spela hockey, foto, grafisk design, kompisar, tv-spel
Sidan uppdaterad 2008-08-28