Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-04-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-04-03

Årets bästa miljöinnovation utsedd

Jonas Hafrén och Mårten Hellberg från Stockholm blev 2008 års vinnare i tävlingen Miljöinnovation. De belönades för att ha utvecklat ny teknologi för grön modifiering av cellulosabaserade material, till exempel papper och bomull.

Tävlingen avgjordes på Halmstad stadsbibliotek på torsdagen och förstapriset, bestående av 100 000 kronor, delades ut av Swentecs direktör Berit Gullbransson.

– Det känns jättekul! Uppmärksamheten är guld värd och det är trevligt med ett kvitto på att även allmänheten tycker att området är viktigt, säger Mårten Hellberg.

Nya materialegenskaper
Innovationen OrganoClick handlar om hur man kan ge cellulosamaterial nya miljöanpassade egenskaper, som vattenresistens och ökad styvhet. Pappers- och massaindustrin använder mycket kemikalier och den nya teknologin gör det möjligt att minska användningen av icke förnyelsebara material och giftiga eller svårnedbrytbara ämnen. Innovationen bedöms ha en stor ekonomisk och miljömässig potential.

– Det kan handla om tyg, bomull, papper eller trä – användningsområdena är många. Vi samarbetar redan med några av världens största packnings- och pappersbolag för att utveckla material och produkter utifrån teknologin, berättar Mårten Hellberg.

Innovationen är resultatet av ett forskningsprojekt – Jonas Hafrén är docent vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och han forskade inom området i tio år innan de 2006 tog patent på idén. Företaget har i dag fem anställda och den första produkten beräknas finnas på marknaden 2009.

Minskad energiåtgång i motorer
Andra pris gick till Nils Stavlid från Uppsala som fick 50 000 kronor för att ha utvecklat en metod för hur friktionen, och därmed energiåtgången, kan minskas i motorer och maskiner.

Två tredjepris på vardera 25 000 kr delades ut. Carl Tyrén, Halmstad, belönades för sin idé om hur beröringsfria sensorer kan ge effektivare motorer och processer, och Petra Wadström, Stockholm, belönades för sin innovation om vattenrening med hjälp av solstrålar.

Tävlingsjuryn hade nominerat 15 finalister som alla fick minst 10 000 kronor vardera.

Tävlingen Miljöinnovation, som i år arrangerades för tionde gången, syftar till att stimulera, stödja och påskynda utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Huvudkriterierna för bedömningen av innovationerna är att de kan kombinera hög miljöprestanda med högt affärsvärde. Miljöinnovation är en nationell tävling som arrangeras av MiljöForum Halland i samarbete med Högskolan i Halmstad, Energimyndigheten, Nutek, Swentec – Sveriges miljöteknikråd, Vinnova och Region Halland.

IDA LÖVSTÅL

2008-04-03

Jonas Hafrén och Mårten Hellberg, vinnare av Miljöinnovation 2008.

Jonas Hafrén och Mårten Hellberg, vinnare av Miljöinnovation 2008.

Carl-Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun, inledde prisutdelningen.

Carl-Fredrik Graf, kommunstyrelsens ordförande i Halmstads kommun, inledde prisutdelningen.

Sidan uppdaterad 2008-04-03