Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-07-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-07-07

Fredrik pluggar musikproduktion i sommar

Sommaren kan vara ett ypperligt tillfälle att hinna med sådant som inte blir av i vanliga fall. Som att läsa roliga kurser på Högskolan, till exempel.

– Jag hade flax som hittade den här sommarkursen i Halmstad. Jag spelar i ett band och har länge velat lära mig mer om musikproduktion, säger Fredrik Wedar, en av Högskolans sommarstudenter.

Fredrik läser vanligtvis samhällsvetenskap i Uppsala men passar på att återvända till hemstaden Halmstad över sommaren. Han inleder sommaren med att läsa 7,5-poängskursen ”Introduktion till musikproduktion” på Högskolan i Halmstad.

– Uppsala töms på folk på sommaren och jag har flera gamla kompisar som också är i Halmstad nu – att träffa dem är halva grejen med att komma tillbaka. Att jag sedan kan ägna mig åt något annat jag verkligen tycker är intressant är perfekt, säger han.
    
Vill ha egen musikstudio
Fredrik spelar gitarr och sjunger i ett brittrockband i Uppsala. Han skriver även en hel del egen musik.

– Vi ska snart spela in en ep och jag kände att jag ville ha lite bättre koll på tekniken. Jag har också planer på att skaffa mig en egen musikstudio i framtiden, säger han.

Fredrik är en av 13 studenter som läser kursen i musikproduktion, som pågår under fem veckor. De har lektioner tre dagar i veckan, två dagar med teori och en dag med praktiska övningar. Utöver det innebär kursen en del egna studier och uppgifter.

– Jag har inget sommarjobb och det är skönt med lite fasta rutiner. Nu kan jag dessutom bo hemma hos föräldrarna ett tag och spara pengar, säger Fredrik.  

Olika erfarenheter
Högskolan i Halmstad ger i år ett 30-tal sommarkurser inom olika ämnesområden. Kursen i musikproduktion arrangeras för tredje året i rad och lärare Ola Strömberg berättar att det är stor spridning på deltagarna – både ålders- och erfarenhetsmässigt.

– En del har hållit på mycket med musik och en del ingenting. Det fungerar vilket som. Det krävs inga speciella förkunskaper men man bör naturligtvis ha ett musikintresse och lyssna mycket på musik, säger han.

Kursen innehåller dels populärmusikhistoria, framför allt inriktat på pop- och rockmusik, dels mer praktiska kunskaper om musikproduktion och teknik. Studenterna får lära sig datorprogrammet Proo Tools, som är ett standardprogram inom branschen.

– Vi använder färdiginspelat material som studenterna får bearbeta. Uppgifterna går till exempel ut på att arrangera om, ta bort eller lägga till ljud och på så vis sätta sin egen personliga prägel på musiken, säger Ola.  

Text och bilder: IDA LÖVSTÅL

Fredrik Wedar är en av de 13 studenter som ägnar sommaren åt att lära sig grunderna i musikproduktion.

Fredrik Wedar är en av de 13 studenter som ägnar sommaren åt att lära sig grunderna i musikproduktion.

Under kursen får studenterna bland annat mixa musik i ett datorprogram.

Under kursen får studenterna bland annat mixa musik i ett datorprogram.

Lärare Ola Strömberg arbetar vanligtvis som musikproducent och ljudtekniker.

Lärare Ola Strömberg arbetar vanligtvis som musikproducent och ljudtekniker.

Sidan uppdaterad 2008-07-07