Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-10-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-10-08

Högskolan i Halmstad står sig i ny rankning

Högskolan i Halmstad har stort internationellt utbyte och är bra på att bedriva forskning som attraherar företag. Det visar den högskoleranking som Sydsvenska industri- och handelskammaren presenterade i dag.

Det är tredje året rankningen görs och sjunde året som mätningarna görs. Det som tittas på är bland annat hur många studenter som söker ett program som förstahandsval, hur många poäng studenterna tar per läsår på grundutbildningarna, om skolorna har externa finansiärer till forskning och hur hög lärartätheten är.

Högst rankad är Karolinska institutet, följt av Sveriges lantbruksuniversitet och Handelshögskolan i Stockholm. Högskolan i Halmstad återfinns först på 18 plats av de 30 lärosätena som jämförs.

– Högskolan i Halmstad ligger stabilt, det internationella utbytet har ökat starkt och det är bara att gratulera, säger Henrik Andersson, på Sydsvenska industri- och handelskammaren. Högskolan har gjort en imponerande uppryckning och det är annars typiskt för de mindre lärosätena att ha litet internationellt utbyte.

Siffran bygger på antal studenter som väljer att delta i utbytesprogram och gäller både in- och utresande. Så kallade freemovers ingår inte.

När det gäller attraktiv forskning för företag ligger Högskolan bra till och Henrik Andersson är imponerad.

– Att som ett relativt litet och nytt lärosäte ligga så högt visar att Högskolan är på väg framåt, säger han.

Överlag placerar sig de mindre lärosätena längre ner på rankningen. Och Henrik Andersson tror att det är viktigt att högskolorna försöker specialisera sig och samverkar mera.

– Ämnesmässig specialisering är en fördel men det finns även andra sätt och Högskolan i Halmstad har intressanta initiativ med produktutveckling och entreprenörskap.
Romulo Enmark, rektor för Högskolan i Halmstad, är nöjd över placeringen.

– Om man tittar till naturliga tilldelningar och politiska beslut så är vår naturliga plats på rankinglistan 27, säger han. Vi ligger högre än vad staten finansierar för oss och vi är jättenöjda med detta.

ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2008-10-08