Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-01-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-01-30

Kerstin Rolleberg är Högskolans nya miljösamordnare

Högskolans nya miljösamordnare är en engagerad mångsysslare med ett brinnande miljöintresse. Men mördarsniglar har hon inte mycket till övers för.

Före jul kunde man i både Hallandsposten och Kvällsposten läsa om Kerstin Rollebergs kamp mot mördarsniglarna. Förra året klippte hon nämligen sönder totalt 110 000 sniglar i sin trädgård. Något som föranledde att Kerstin, när hon nyligen fyllde 60, uppvaktades med en ny sekatör av kollegorna på Högskolan.

– Sniglarna gör mig vansinnig, de äter allt och skulle de få hållas skulle jag inte ha en enda påsklilja i trädgården. Eller något annat heller för den delen, säger hon.

Jobbar som projektassistent
Kerstin har tidigare läst till miljöingenjör och påbyggnaden miljö- och hälsoskydd på Högskolan i Halmstad. Sedan två år arbetar hon som projektassistent på Sektionen för ekonomi och teknik.

– Jag gör allt möjligt – mycket sådant som andra inte hinner med. Jag jobbar med kursplaner, nätundervisning, kursutvärderingar och har grupper på exkursioner. Jag administrerar också och undervisar på en del kurser på Miljö- och hälsoskyddsprogrammet, säger hon.

Bokbindare, maskinist och lantbrukare
Att ha varierade arbetsuppgifter är Kerstin van vid från sitt tidigare yrkesliv. Efter det första jobbet som bokbindare åt sin far har hon bland annat arbetat som ekonomibiträde, salongsuppasserska till sjöss, motorman, maskinist, konstruktör, högstadielärare, lantbrukare och kvalitetsingenjör. Dessutom har hon hunnit med att föda fem barn som i dag är vuxna och utflugna.

Uppdraget som miljösamordnare, som hon tar över efter Peter Ferdinandsson, ser hon fram emot.

– Det ska bli spännande. Miljön har alltid legat mig varmt om hjärtat. Först och främst ska jag sätta mig in i arbetet, sedan ska jag arbeta vidare med att se över Högskolans miljöpolicy och ta fram program för hur vi ska arbeta vidare. Min önskan är att göra miljöarbetet mer synligt och att få folk att känna sig delaktiga, säger hon.

Fritidspolitiker i Laholm
Fritiden ägnar Kerstin åt politik, textilhantverk och sina trädgårdsodlingar. Hon är fritidspolitiker för Miljöpartiet i Laholm och aktiv i Familjejordbrukarnas Riksförbund. Hon lägger också ner en hel del tid på att leva som hon lär.

– Jag har solfångare, urinsortering och håller just nu på att tilläggsisolera huset. Jag odlar också mycket av min mat själv. Tyvärr måste jag köra bil till jobbet, men min högsta dröm är att få en ren el-bil, säger hon och fortsätter:

– Jag vill se att det händer något, jag är sådan som person. Vi har bara en jord och nu går det åt ett håll som pekar mot att den inte kommer att räcka till åt oss.   

IDA LÖVSTÅL

2008-01-30

Kerstin Rolleberg

Kerstin Rolleberg

Sidan uppdaterad 2008-01-30