Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-11-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-11-17

Korta vägen – ett stort steg framåt

Knappt 20 studenter började i dag på den nya uppdragsutbildningen ”Korta vägen” på Högskolan i Halmstad. Gemensamt för deltagarna är att de haft uppehållstillstånd i Sverige mindre än tre år och att de har en akademisk examen från hemlandet.

– Vi har höga förväntningar på vår insats och på er, sade Hugo Palmsköld, chef för Sektionen för humaniora som ansvarar för utbildningen, inledningsvis till studenterna. Syftet är att hjälpa samhället att inte gå miste om er kompetens. Det är ett slöseri att inte ta hand om den kompetens ni har.

Utbildningen pågår i 25 veckor och målet är att deltagarna ska få jobb. Förutom att de läser svenska ska de också lära sig mer om svensk arbetsmarknad, samhälle och förvaltning, IT och projektledning.

Men det största ämnet är praktik. De som har börjat utbildningen är företrädesvis från Irak, och de flesta har en akademisk utbildning i ekonomi eller IT. Från slutet av januari ska alla ha en praktik på ett företag inom sin bransch, två dagar i veckan. Under en femveckorsperiod senare i vår är det meningen att de ska praktisera på heltid.

– Utbildningen ger ingen examen, utan det vi hoppas är att den ska vara meriterande när man söker jobb, säger Linnea Gustafsson, universitetslektor som är ansvarig för utbildningen på Högskolan i Halmstad.

Sahar Fathi, till vänster, och Ikhlas Jabbar är båda från Irak och högskoleutbildade. De hoppas på jobb efter avslutad utbildning på Högskolan. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Sahar Fathi, till vänster, och Ikhlas Jabbar är båda från Irak och högskoleutbildade. De hoppas på jobb efter avslutad utbildning på Högskolan. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Ikhlas Jabbar, 43 år och elektroingenjör, och Sahar Fathi, 47 år och ekonom, är båda från Bagdad men bor numera i Falkenberg. De har sökt och blivit antagna till utbildningen och hoppas förstås att den ska ge resultat i form av arbete.

– Jag har jobbat i sex år som ingenjör på ett sjukhus i Bagdad och jag vill kunna arbeta som elingenjör också här, kanske på ett sjukhus, säger Ikhlas Jabbar. Det är bra för oss att få den här chansen, men det är svårt med språket.

ANNIKA JOHANSSON

FOTNOT. ”Korta vägen” är ett arbetsmarknadsprojekt som startade för fem år sedan och utbildningar har tidigare genomförts i Borås och Göteborg, med gott resultat.  

Sidan uppdaterad 2008-11-17