Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-02-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-02-06

Ljudvågor från Grimeton togs emot på Högskolan

Den 6 februari deltog ett 50-tal gymnasieelever i ett unikt projekt med ljudvågor på Högskolan i Halmstad. Med egenhändigt byggda radiomottagare tog eleverna emot morsesignaler från den över 80 år gamla radiostationen Grimeton.

Eleverna, som går det tredje året på da Vinci-gymnasiet, har arbetat med projektet i fem veckor. Med hjälp av Arne Sikö på Högskolan i Halmstad har de byggt egna radiomottagare och radioantenner.

– Fysik är ett ämne som ibland uppfattas som torrt och detta är en chans att jobba med tillämpningar på spännande sätt, säger Arne Sikö.

Tolkade morsesignaler
Klockan elva på onsdagen satt eleverna beredda på Högskolan i Halmstad för att ta emot de signaler som skickades ut från Grimeton under 15 minuter. Därefter återstod att tolka morsesignalerna och få fram ett meddelande. Markus Hägerstrand och Daniel Böckin var två av eleverna som kämpade med dechiffreringen.     

– Det var lite störningar men vi har fått fram några ord i alla fall, säger Markus Hägerstrand. Detta är bland det roligaste vi gjort på fysiken. Det är bra att vi får jobba praktiskt.

Ämnesövergripande projekt
Förutom fysik inbegriper projektet även ämnena historia, teknik, svenska, samhällsvetenskap och engelska. Eleverna har även besökt Grimeton, studerat historiken kring radiosändare, lärt sig morsealfabetet, gjort en hemsida och dokumenterat hela projektet på film. Eleverna sände dessutom en direktsändning från Högskolan över internet via Halmstads kommuns trådlösa nätverk. Sändningen följdes av da Vincis samarbetsskolor i Örebro, Italien och Finland.

IDA LÖVSTÅL

FAKTA / Grimeton
Radiostationen Grimeton invigdes 1925 och ingick i ett världsomspännande nät av långvågsstationer. Grimeton är den enda station i världen som bevarat denna tidiga radioteknik och 2004 fördes den upp på Unescos lista för världsarv.

Markus Hägerstrand och Daniel Böckin lyckades tolka en del av morsesignalerna.

Markus Hägerstrand och Daniel Böckin lyckades tolka en del av morsesignalerna.

Arne Sikö intervjuades av elever.

Arne Sikö intervjuades av elever.

Sidan uppdaterad 2008-02-06