Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-09-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-09-29

Ny metod känner bättre igen fingeravtryck

Fyra frågor till Hartwig Fronthaler som förra veckan försvarade sin avhandling om biometrisk identifiering på Högskolan. Avhandlingen heter ”Improving Fingerprints Biometrics by Local Symmetry and Fusion” och lades fram vid Chalmers. Opponent var dr. Rob Rowe, Lumidigm Corporation, USA.

Vad handlar din avhandling om?


– Den handlar om hur igenkänning och verifiering av fingeravtryck kan förbättras. Jag har tillsammans med min forskargrupp utvecklat en ny metod som dels kan förbättra kvaliteten på bilden av ett fingeravtryck, dels ökar möjligheten att säkerställa verifieringen av avtrycket. Metoden innehåller tre delar. Först mäts kvaliteten på bilden (avtrycket), därefter förbättras kvaliteten på bilden för att man, som sista moment, så enkelt som möjligt ska hitta den information som säkerställer verifieringen av fingeravtrycket.
Disputationen satte punkt för Hartwig Fronthalers fem år i Sverige. Nu har han flyttat hem till Österrike. "Men vem vet, kanske återvänder jag en dag?"

Disputationen satte punkt för Hartwig Fronthalers fem år i Sverige. Nu har han flyttat hem till Österrike. "Men vem vet, kanske återvänder jag en dag?"

Vad kan dina resultat få för betydelse?


– Genom att metoden förbättrar och förenklar identifieringen av fingeravtryck, ökar möjligheten att säkerställa verifieringen. Det finns många praktiska användningsområden: ”CSI på riktigt”, det vill säga kriminaltekniska undersökningar är ett. Ett annat är olika typer av åtkomlighet, till exempel dörrar och inloggning. I stället för att använda passerkort och pinkoder läser en sensor av ens fingeravtryck. Blir man godkänd kommer man in. Biometriska pass som innehåller ett datachip med personuppgifter och passfoto finns redan. Vid en passkontroll kan passinnehavaren fotograferas och passfotot i datachippet användas för att göra en jämförelse mellan ansiktena för att säkra att personen på passfotot och den som använder passet är samma person. Samma sak skulle kunna göras med fingeravtryck.

Varför blev det just biometri och fingeravtryck?


– Jag kom tillsammans med min kusin Klaus Kollreider som utbytesstudent till Högskolan i Halmstad 2003 för att läsa magisterprogrammet i datorsystemteknik. Vi kom i kontakt med professor Josef Biguns forskning och blev intresserade. Först tog vi en magisterexamen och därefter blev det forskarstudier. Klaus disputerar på fredag.

Vad ska du göra nu?


– Jag har flyttat hem till Österrike och börjat arbeta på Austrian Research Centres i Wien med samma saker som jag höll på med under forskarstudierna, det är en logisk fortsättning. Jag hade egentligen tänkt ta det lite lugnt efter avhandlingsarbetet, men så dök det här jobbet upp och jag vågade inte riktigt låta chansen gå förlorad. Det hade kanske inte kommit något annat erbjudande. Men vem vet, kanske jag återvänder till Halmstad och Högskolan en dag?

Text: LENA LUNDÉN. Bild: ANNIKA JOHANSSON.

FOTNOT: Klaus Kollreiders disputation äger rum på fredag, den 3 oktober, kl. 13.15 i sal R 1107. avhandlingen heter “Evidence for "liveness" in face biometrics." Opponent är dr. Gerasimos Potamianos, IBM Research, USA.

Med hjälp av Hartwig Fronthalers nya metod kan man både förbättra kvaliteten på fingeravtryck och möjliggöra ännu säkrare verifieringen av dem.

Med hjälp av Hartwig Fronthalers nya metod kan man både förbättra kvaliteten på fingeravtryck och möjliggöra ännu säkrare verifieringen av dem.

Sidan uppdaterad 2008-09-29