Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-09-01. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-09-01

Pawel åkte som utbytesstudent:


”Jag fick vänner från hela världen”

Under en termin av sin utbildning på Högskolan i Halmstad åkte Pawel Goralczyk som utbytesstudent till Nederländerna. Ulandsvistelsen bidrog till att han efter studierna fick jobb på ett internationellt mjukvaruföretag i Malmö.

Hur var din utlandsvistelse?
– Det var helt klart det bästa jag har gjort! Jag fick vänner från hela världen som jag fortfarande umgås med – de har hälsat på mig i Sverige efteråt och jag har precis varit på semester med några av dem.

– Först ville jag ha med någon kompis hemifrån men ingen nappade, så jag valde att åka ensam. Det är jag glad för i dag! Jag trivdes så bra så jag valde att stanna kvar ett par månader och jobba när vårterminen var slut.

Vad läste du?
– Jag läste informatik med inriktning på databaser, programmering och systemutveckling vid Fontys universitet i Eindhoven. Eftersom de undervisade i andra programmeringsspråk och använde sig av andra databaslösningar än på Högskolan i Halmstad fick jag den bredd på min utbildning som jag ville ha. Det var intressant att fördjupa sig i flera programmeringsspråk och få egen erfarenhet av likheter och skillnader.

Hur skilde sig undervisningen från Sverige?
– Den var ganska lik – vissa dagar hade vi föreläsningar andra dagar laborationer. Men vi förväntades jobba mer självständigt och hade mindre kontakt med lärarna än vad vi är vana vid i Sverige. De höll sina föreläsningar och däremellan jobbade vi på egen hand.

Hur var klassen?
– Jag gick i en internationell klass med ungefär 30 studenter från jordens alla hörn. Nackdelen var att jag inte lärde känna så många studenter från Nederländerna, men å andra sidan fick jag vänner från många andra länder. Det fanns stora kulturskillnader i klassen och det blev många intressanta diskussioner!

Varför valde du att åka till Nederländerna?
– Jag hade rest mycket i övriga Europa och var nyfiken på att upptäcka Nederländerna. Att de är bra på engelska bidrog också till mitt val. Det är ett litet land och lätt att resa runt i. När jag var ledig passade jag på och besöka de andra större städerna i landet och grannländerna. Det tog bara en timme att ta sig till Belgien eller Tyskland och tre timmar till Frankrike.

Vad har utlandsvistelsen gett dig för erfarenheter?
– Den har gjort mig mer självständig. Att åka någonstans ensam utan att känna någon, ha någonstans att bo eller ha en aning om hur tillvaron kommer att se ut om ett par dagar – det är en kick. I alla fall när alla pusselbitar faller på plats. Jag var nervös innan jag åkte och alla sa ”Det löser sig när du väl är på plats”. Och det fick jag verkligen erfara.

Har du haft nytta av din utlandsvistelse efteråt?
– Absolut. Jag fick mitt jobb tack vare att jag har varit iväg. Jag hade ingen arbetslivserfarenhet och tiden utomlands fick min utbildning att utmärka sig. Företaget där jag arbetar har mycket samarbete med andra länder, bland annat Indien. Utbytesstudierna har bidragit till att engelskan inte är något problem. Jag ansvarar för drift samt utveckling av företagets samtliga databaser och programmerar en hel del. Jag har haft stor nytta av de kunskaper som jag har med mig både från Nederländerna och Högskolan i Halmstad.

IDA LÖVSTÅL

Pawel Goralczyk
26 år
Har läst: Valfritt informatikprogram på Högskolan i Halmstad
Jobbar som: Systemutvecklare på ett mjukvaruföretag i Malmö
Sidan uppdaterad 2008-09-01