Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-09-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-09-04

Sopoperan samlar miljömedvetna

Har du en fin miljöprofil, sorterar dina sopor och virkar blöjor till barnen?
Torsdagen den 4 september är det premiär för Sopoperan, på gamla tegelbruket på Slottsmöllan i Halmstad. En storsatsning med fokus på miljöfrågor i form av opera, utställningar och seminarier. Högskolan i Halmstad medverkar på klimatmässan mellan den 9 och 14 september.

Lokalerna på gamla tegelbruket är väl lämpade för arrangemanget och de blir en naturlig inramning till scenen för den sopinriktade operan. Syftet är att få åskådaren att bli medveten om betydelsen av återvinning och skaffa sig en miljömedvetenhet i vardagen. Huvudpersonen lever ett slit- och slängliv. Återvinner inget och köper ofta nytt.
I föreställningen blandas sång med dialog och dans. Dessutom bidrar orkestern med både lugnare och poppigare musik.

Handlingen är enkel, Fredrik (Rickard Söderberg) är en ganska vanlig man med nutidsvanor som inkluderar inställningen att man köper nytt när det gamla går sönder. Han är redan inne på sin femte mobiltelefon för året. Gammal elektronik och annat skräp hamnar i bra–att-ha-högar i lägenheten, eller direkt i soptunnan.
Men när flickvännen ringer och meddelar att hon är på väg, blir det bråttom. I Fredriks öra viskar både sopdjävul och återvinningsängel. Till slut vinner samvetet och när flickvännen vid ankomsten berättar att de ska bli föräldrar blir den spontana kommentaren: vi virkar väl blöjorna?

Förmaningarna i text och agerande känns ibland övertydliga, men samtidigt är budskapet  
tydligt i hela föreställningen både vad gäller sång, dialog, scenografi och det bildspel som hela tiden visas i bakgrunden. Världens resurser är inte eviga, och vi kanske både bör tänka och agera därefter.

Högskolan deltar i utställning


Sopoperan ges i 14 föreställningar, regisserade av Hans Rääf med Rickard Söderberg, Christina Dongas och David Johansson i huvudrollerna. Sopoperans libretto är skrivet av Inger Edelfeld. Den visas mellan den 4 och 14 september. I samband med operaföreställningarna blir det utställningar och seminarier, mellan den 9 och 14 september. Här deltar Högskolan. Utställningarna är gratis.

TEXT: ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2008-09-04