Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-09-02. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-09-02

Tolv studenter ska kombinera studier och golf

I måndags började de första studenterna på Högskolan i Halmstads nya program Professionellt idrottsutövande – inriktning golf.
– Det är tolv mycket meriterade och kvalificerade golfspelare på elitnivå som nu påbörjar utbildningen, berättar Martin Gunnarsson, programansvarig.

Bland studenterna – nio män och tre kvinnor – finns till exempel en av de bästa golfarna i Finland. Flera av studenterna har valt att byta stipendier och collegeutbildning i USA mot programmet på Högskolan i Halmstad.

En av dessa är Calle Petersson 22 år. Han har läst på college i Charleston, South Carolina i två år, men valde bort USA till förmån för Halmstad.

– Jag hörde att det skulle starta en utbildning här och kände att det skulle passa mig bättre än collegestudierna. Fördelarna är flera. Man får träna med sin egen tränare, det blir mer tid till golfen då studietakten är långsammare och sedan är det ju skönt att vara närmare hemmet, säger Calle som kommer från Åsa i norra Halland.

Utbildningen gör det möjligt att kombinera akademiska studier med golfutövande på elitnivå. Programmet vänder sig till dem som vill skaffa sig en akademisk utbildning och samtidigt satsa på en professionell idrottskarriär. Utbildningen, som är unik i Europa, löper över tre år och ger en högskolexamen på 120 högskolepoäng.

För att bli antagen till programmet krävs förutom grundläggande behörighet, att studenterna uppfyller högt satta sportsliga krav.

– Vi har satt den sportsliga gränsen efter en viss ”snittscore” som gör att det i praktiken fanns mellan 500 och 600 spelare som överhuvudtaget var behöriga att söka till programmet, säger Martin Gunnarsson.

Text och bild: JOHAN FREDRIKSSON

Calle Petersson har bytt en collegeutbildning i USA mot Högskolan i Halmstad.

Calle Petersson har bytt en collegeutbildning i USA mot Högskolan i Halmstad.

Tolv personer har antagits till Högskolans nya program Professionellt idrottsutövande – inriktning golf i år.

Tolv personer har antagits till Högskolans nya program Professionellt idrottsutövande – inriktning golf i år.

Sidan uppdaterad 2008-09-02