Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-03-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-03-31

Ukrainska studenter läser demokrati på Högskolan

I fem veckor är 20 studenter från Ukraina i Halmstad för att lära sig mer om demokrati och demokratiseringsprocesser.
– Det är spännande att få möjlighet att läsa i Sverige som ju har en lång historia av demokrati, säger Lydia Veychko.

Lydia och hennes studiekompisar läser vanligtvis statsvetenskap och internationella relationer vid Kiev Slavonic University i Kiev. Under några veckor är de utbytesstudenter vid Högskolan i Halmstad och läser kursen Democratization and the Consolidation of Democracy.

Vill bli diplomat
Iryna Molovko är inne på sitt tredje studieår och har som mål att bli diplomat.

– Ukraina är precis i början av en demokratiseringsprocess och länder som Sverige kan vara ett bra exempel för oss. Jag är intresserad av politik och demokratifrågor och det är något jag vill arbeta med i framtiden, säger Iryna.

Utbytesstudenter. Lydia Veychko och Iryna Molovko är två av de ukrainska studenter som just nu läser på Högskolan i Halmstad.

Utbytet är möjligt tack vare Svenska institutet, som har gett Högskolan ett anslag på 90 000 kronor för att bekosta studenternas resor och uppehälle. För flera av studenterna är det första besöket utanför Ukraina och under Sverigebesöket passar de även på att göra studiebesök i Oslo, Göteborg och Stockholm.

– Att åka hit ger så otroligt mycket mer än de vanliga studierna. Vi får uppleva en ny kultur, lära oss om svensk politik, träna engelskan och träffa nya människor. Undervisningen skiljer sig dessutom från Ukraina, säger Iryna.

Ett exempel på skillnader är föreläsningarna.

– De är mer informella än i Ukraina och vi studenter bjuds in att delta. Det är trevligt och något vi gärna skulle introducera hos oss! säger hon.

Utbyte sedan 1998
Högskolan i Halmstad har haft utbytesavtal med Kiev Slavonic University i snart tio år, främst inom området statsvetenskap. Vårens utbyte är det största hittills och kursen, som startade för ett par år sedan som en sommarkurs, hålls speciellt för gruppen från Ukraina.

– Förhoppningen är att detta ska bli ett permanent inslag i vårt kursutbud, säger Kazuki Iwanaga, HOS, universitetslektor i statsvetenskap och kursansvarig.

IDA LÖVSTÅL

2008-03-31

Kazuki Iwanaga är ansvarig för kursen ”Democratization and the Consolidation of Democracy”.

Kazuki Iwanaga är ansvarig för kursen ”Democratization and the Consolidation of Democracy”.

Sidan uppdaterad 2008-03-31