Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-04-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-04-18

Utländska sjuksköterskor får svensk

legitimation efter kompletterande utbildning

Ett 20-tal utländska sjuksköterskor avslutade på fredagen en kompletterande utbildning på Högskolan i Halmstad. De kan nu söka svensk sjuksköterskelegitimation.
– Det känns fantastiskt att få tillbaka yrkestiteln, säger Zahra Safiri.
Studenter och lärare deltog på avslutningen.
Under avslutningen tackades både studenter och lärare.

Zahra Safiri kom som flykting från Iran till Sverige för 21 år sedan. Före flykten arbetade hon som sjuksköterska i Iran, men i Sverige gällde inte den sjuksköterskelegitimationen och Zahra blev arbetslös. Utbildningen på Högskolan i Halmstad innebar en vändpunkt och i fredags var hon en av dem som avslutade den 1,5-åriga påbyggnadsutbildningen.

Yrkestiteln tillbaka
– Det känns fantastiskt! Det är nog många som liksom jag har upplevt hur det är att förlora både identitet och profession på grund av flykt. Jag är 54 år och är så stolt över att jag nu har gått utbildningen, uppdaterat mina kunskaper och fått tillbaka yrkestiteln, säger Zahra.

Zahra har redan fått en anställning. Snart börjar hon på thoraxkirurgiska kliniken i Lund, en specialavdelning för hjärt- och lungsjukvård.

Från många delar av världen
De övriga i klassen kommer ursprungligen från Israel, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Filippinerna, Burundi, Lettland, Irak, Ukraina och Indien.

– Det har funnits så många olika erfarenheter och kunskaper i klassen. Det har varit underbart att lära känna dessa människor, säger Zahra.

Tredje omgången
Utbildningen, som ger 90 högskolepoäng, hölls i år för tredje gången och är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen (tidigare Länsarbetsnämnden i Halland) och Högskolan i Halmstad.

Medverkande vid avslutningen var, förutom studenter och lärare från utbildningen, företrädare för Arbetsförmedlingen, Högskolan i Halmstad samt Landstinget Halland.

IDA LÖVSTÅL

2008-04-18

Elisabeth Eiroff-Ingemansson, kursansvarig, höll avslutningstal till studenterna.

Elisabeth Eiroff-Ingemansson, kursansvarig, höll avslutningstal till studenterna.

Zahra Safiri arbetade som sjuksköterska i Iran innan hon flydde till Sverige för 21 år sedan. Nu har hon fått jobb på en klinik i Lund.

Zahra Safiri arbetade som sjuksköterska i Iran innan hon flydde till Sverige för 21 år sedan. Nu har hon fått jobb på en klinik i Lund.

Sidan uppdaterad 2008-04-18