Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2008-11-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2008-11-06

"Valet av Obama ett steg i rätt riktning"

Frida Stranne, doktorand och adjunkt på Högskolan, har följt det amerikanska presidentvalet på plats i Washington DC. Här är hennes första tankar efter att valresultatet blev känt.

”När Obama vaknade upp dagen efter valet och insåg att han blivit vald till ny president undrar jag om han inte för några minuter funderade på vad han egentligen har gett sig in på och om det verkligen var klokt att lämna in den här jobbansökan!

Obama tar över Vita Huset i ett läge när den amerikanska ekonomin är i botten, medborgarna är djupt splittrande till följd av såväl Irakkriget som en lång och hård presidentvalskampanj och när landets anseende i omvärlden försvagats samtidigt som terrornätverken stärkts.

Han står inför flera gigantiska utmaningar som kräver starkt ledarskap, mod och tålamod, men främst en pedagogisk förmåga att få med sig medborgarna på de idéer som vägleder honom. Såväl inom det egna partiet som över partigränserna.

Jag tillhör cynikerna när det gäller amerikansk utrikespolitik. Jag har läst för mycket om landets roll på den internationella arenan för att vara alltför optimistisk över vad en president egentligen kan göra eller vill göra som verkligen gynnar även andra länder än USA självt. Men på valnatten, när jag stod utanför Vita Huset efter det att Obama utropats som segrare, förändrades min pessimism för en stund. Mitt bland tusentals människor som dansade och sjöng, jublade och visslade och i kör hyllade den förändring som Obama talat om hände något speciellt.

För ett litet ögonblick fylldes luften av en enorm känsla av att det händer något unikt här och att det är möjligt att nå en fredligare värld. När Bush släckte ner ljuset i Vita Huset visste jublet inga gränser – ett verkligt symboliskt ögonblick. Det är viktigt att man inte låter sig förföras av sådana stunder men jag hoppas att jag får anledning att behålla den känsla som fanns utanför Vita Huset denna kväll och att vi nu får se en president i världens enda supermakt, som verkligen vill, kan och tänker förändra amerikansk politik.

En som vågar använda dialog och inte militär styrka även när kriser hotar stabiliteten och en som inser att säkerhetspolitik i dagens globaliserade värld handlar om så mycket mer än militär kapacitet. Tiden får utvisa detta men omvärlden måste nu också sätta press på Obama att leverera något mer än bara fin retorik.

Det finns en mycket stark negativ attityd till USA i omvärlden i dag. Inte minst Irakkriget har förändrat landets anseende på alla tänkbara sätt. De extrema krafter som är beredda att använda våld mot amerikanska mål kan inte förändras genom en ny president. Motståndet mot USA går långt tillbaka och har inte skapats av president Bush. Men däremot kan Obama, om han visar en vilja att närma sig omvärlden med nödvändig respekt för andra parter, stävja de misstämningar som på senare år skapats även bland moderata krafter i olika länder.

Rekryteringskällorna till terrornätverk kan möjligen minska om USA visar upp en ny sida och faktiskt bryr sig om vilka konsekvenser dess politik har på andra människors livsvillkor samt om man är beredd att ändra förhållningssätt till Israel-Palestina frågan. Att öppna upp för samtal med Iran om den mycket svåra situation som blivit följen av Irakkriget, regionens framtid och landets påstådda kärnvapenutveckling är en ytterligare sak som inte bara är viktig utan nödvändig.

Flera tidigare diplomater och säkerhetsrådgivare som jag samtalat med och vars artiklar jag läst uttrycker också tydligt ett stöd till sådana diplomatiska samtal med Iran och andra ”fiender” till USA.

Det kommer att vara helt avgörande för Obama att han skaffar sig ett team runt omkring sig som stödjer en sådan politik och som representerar ett brett politiskt spektra. Han måste ägna stort utrymme åt att ena medborgarna, som nu är djupt splittrade, och skapa tillit till sin politik bland alla de som faktiskt uttryckt stor oro för vad hans politik kommer att innebära. Det svåraste av allt blir att orka hålla ut när något händer som gör att opinionen initialt vänder.

Men med alla svåra frågor att hantera vid hand och alla frågetecken för framtiden så valde alltså det amerikanska folket, 242 år efter självständighetsförklaringen, sin första svarta president. Det är på alla sätt ett steg framåt för landets svarta befolkning och var inte en dag för tidigt.

Nu kan vi bara hoppas på att valet av en svart president också kommer att innebära en verklig förändring för svarta och övriga minoriteter här i USA. Här finns massor kvar att göra även för den saken. Men genom valet av Obama har USA möjligen tagit viktigt steg i rätt riktning, för allas lika rättigheter och möjligheter och för världens chans till en fredligare utveckling. Vi får se, vi får se….”   

TEXT: FRIDA STRANNE

Frida Stranne befann sig utanför Vita huset under valnatten. Bild: PRIVAT.

Frida Stranne befann sig utanför Vita huset under valnatten. Bild: PRIVAT.

Sidan uppdaterad 2008-11-06