Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-06-08. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-06-08

1,5 miljoner kronor till forskningsprojekt  

Ridlärare som skriker sig hesa, tävlingsledare som förtvivlat letar efter funktionärer och deltagare och föräldrar som oroar sig för att barnen ska trilla av hästen och bli liggande när de rider i terräng. Allt detta kan snart vara passé, då forskare på Högskolan i Halmstad har fått pengar från Vinnova för att tillsammans med företaget Free2Move, Laholmsortens ryttarförening och Hylte ryttarförening utveckla mobila tjänster som underlättar och höjer säkerheten för ryttare.

I samarbete med IT-utvecklare på Free2Move och problemägarna – ryttarföreningarna – ska ett kommunikationssystem tas fram som kan underlätta för föreningarna. Bland annat finns önskemål om att kunna utveckla en blåtandssändare med inbyggd GPS-funktion som exempelvis kan larma en förälder om barnet ramlar av hästen. Det kan också handla om att kunna ha tvåvägskommunikation med en eller flera ryttare, till exempel på ridskolan eller om man rider ut i terräng och vill varna för ett hinder som har dykt upp.

– Projektet är användardrivet och det handlar om att få behovsdriven utveckling genom att användarna är med i utvecklingen, säger Jesper Svensson, projektledare och forskare på EIS – Halmstad Embedded and Intelligent Systems Research på Högskolan i Halmstad.

Projektet som pågår under ett år är ett trepartssamarbete. För Högskolans del är det en möjlighet för de inblandade forskarna att vidare studera så kallade living lab-processer, det vill säga öppna användardrivna IT-innovationsprocesser.

– Ur forskarperspektiv är det värdefullt att få ett helt år till att lära sig mer om den här typen av utvecklingsprocesser där man involverar flera parter, säger Jesper Svensson. Vår roll är att skapa en kreativ miljö och att driva samarbetet mellan företag och problemägare så att vi tillsammans kan utveckla en IT-lösning.

Det handlar alltså inte primärt om teknisk forskning utan om tillämpning, men om det behövs hjälp med teknisk kompetens finns den inom forskningsmiljön EIS.

Jeanette Eriksson, Laholmsortens ryttarförening, ser stora fördelar med systemet som kan komma att utvecklas.

– Det kan hjälpa oss mycket på tävlingar och underlätta kommunikation mellan funktionärer och tävlingsdeltagare, säger hon. Och framför allt när det gäller säkerhet, att man kan prata med varandra på håll. Som förälder är man alltid rädd att hästen ska komma hem ensam när barnen är ute och rider. Den här grejen kan bli fantastiskt bra.

ANNIKA JOHANSSON

Bild: ROLAND THÖRNER

Bild: ROLAND THÖRNER

Jesper Svensson, forskare på Högskolan, ser fram emot att samarbeta med både företag och användare i ett gemensamt forskningsprojekt.  Bild: ROLAND THÖRNER

Jesper Svensson, forskare på Högskolan, ser fram emot att samarbeta med både företag och användare i ett gemensamt forskningsprojekt. Bild: ROLAND THÖRNER

Sidan uppdaterad 2009-06-08