Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-07-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-07-15

Bokbank.se – miljövänlig sajt för begagnad studentlitteratur

De tidigare studenterna Alban Qitaku och Joel Slots driver tillsammans webbsajten bokbank.se. Här kan vem som helst köpa och sälja begagnad kurslitteratur, utan kostnad.

Att kunna kränga gamla böcker via nätet är förstås inget nytt. Och de har en del konkurrenter, både gratissajter som kurslitteratur.se och betaldito som Blocket. Men
de ser att de har något nytt att komma med som konkurrenterna saknar.

– Vi är till för all utbildning, inte bara kurslitteratur på universitet och högskolor utan även på Komvux och annan vuxenutbildning, säger Alban Qitaku. Vi fokuserar bara på studenter och kommer alltid att vara gratis.

En viktig del är också att vara lokala, varje stad har sin egen flik på sajten, och tanken är att det ska vara miljövänligt på alla plan. Både genom att böckerna återanvänds, och att de säljs inom kommunen vilket gör att de inte transporteras. Dessutom sparar man in på papper genom att använda internet i stället för den traditionella anslagstavlan.

Alban Qitaku och Joel Slots på sina kontor i förinkubatorn på Science Park.

Alban Qitaku och Joel Slots på sina kontor i förinkubatorn på Science Park.

– Eftersom tjänsten är gratis försöker vi få in pengar på företag som vill marknadsföra sig, och genom att vara lokala når vi små företag som vill annonsera på sidan, säger Alban. Det är många som vill nå studenter i sin marknadsföring.

En annan fördel med deras sajt ser de i enkelheten. För att sälja en bok behöver man bara uppge en mejladress, det krävs ingen registrering och man kan alltså vara anonym.

Sajten är fortfarande under utveckling och till hösten tänker de även erbjuda möjlighet att lägga ut föreläsningsmaterial och tentor.

– Vi försöker fixa ett forum för studenter som kan underlätta för dem, och man ska även kunna lägga ut sitt cv för att kunna ge varandra feedback.

Text och bild: ANNIKA JOHANSSON

Fotnot:
Alban Qitaku och Joel Slots har var sitt bolag och sitter båda i förinkubatorn på Science Park. De driver bokbank.se tillsammans men har även andra uppdrag i de egna företagen.

Sidan uppdaterad 2009-07-15