Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-05-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-05-25

En av tre fick jobb via Korta vägen

Knappt 20 asylsökande akademiker har under ett halvår läst uppdragsutbildningen Korta vägen på Högskolan. Målet var att få jobb, men också att få bättre kunskaper om svenska språket, samhället och kulturen.

– Det har fungerat bra, och vi har varit ett tajt personalgäng runt gruppen, säger projektledare Linnea Gustafsson, på sektionen för humaniora. Hela Högskolan har ställt upp med de kurser som har behövts.

Alla deltagarna hade olika bakgrund när de började i mitten av november. Gemensamt för dem var en akademisk examen från hemlandet i teknik eller ekonomi, och att de haft uppehållstillstånd i Sverige i mindre än tre år. Förutom att de har läst olika kurser har de allra flesta haft någon form av praktik. Av 18 deltagare har 6 fått någon form av anställning efter utbildningen och några till har jobb på gång.

– Några har valt att läsa vidare och jag tror också att det här har varit väldigt utvecklande på det privata planet, att hamna i en akademikergrupp, säger Linnea Gustafsson. Och även om inte alla har fått jobb nu så har de fått svensk språkträning, meriter och kontaktnät.

Deltagare och lärare i uppdragsutbildningen Korta vägen som har avslutats efter 26 veckor. <br />Bild: ANNIKA JOHANSSON

Deltagare och lärare i uppdragsutbildningen Korta vägen som har avslutats efter 26 veckor. <br />Bild: ANNIKA JOHANSSON

Ikhlas Jabbar, 43 år och elektroingenjör från Bagdad, bor numera i Falkenberg.
– Jag har jobbat i sex år som ingenjör på ett sjukhus i Bagdad och när jag började utbildningen önskade jag att få jobba med samma sak här, säger Ikhlas Jabbar. Men nu är målet att bli mattelärare.

Men språket är svårt, tycker hon, och det kommer att bli mycket studerande framöver. Först på Komvux och sedan på högskola. Hur mycket studier som krävs vet hon inte förrän hennes intyg från studierna i Irak har blivit hitskickade och bedömda.
– Det bästa med denna utbildning var att lära känna nya människor, och att lära sig mer om kultur och samhället här, säger hon.

ANNIKA JOHANSSON

Diplom och lexikon delades ut som examenspresent till deltagarna i Korta vägen. Bild:ANNIKA JOHANSSON

Diplom och lexikon delades ut som examenspresent till deltagarna i Korta vägen. Bild:ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2009-05-25