Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-09-25. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-09-25

Första pris till Högskolans forskare

i internationell tävling

Kristoffer Lidström, forskare på Högskolan i Halmstad, kammade hem första pris i tävlingen ”Application Innovation Contest” vid ”ITS World Congress 2009” i Stockholm i går kväll. Förutom det prestigefyllda i att vinna en tävling i detta slag, får Kristoffer Lidström 25 000 euro. Spänningen var stor in i det sista.
– Jag visste inte förrän i tävlingens allra sista sekunder att jag vunnit, säger Kristoffer Lidström.
Kristoffer Lidströms tävlingsbidrag är ett system som ökar säkerheten för fotgängare vid övergångsställen. Tävlingen har genomförts i flera faser och fyra bidrag fanns med i finalen, förutom Kristoffer Lidströms bidrag också bidrag från ett universitet i Storbritannien och två bidrag från europeiska företag.

– Det är tre saker som gör mig särskilt glad över segern. För det första är det roligt att vi får uppmärksamhet för vårt forskningsprojekt VAS, där vi är flera som arbetar. Sedan är det förstås lite speciellt att en liten högskola sticker ut inom ett område där det pågår så mycket forskning i hela världen. Och sist men inte minst, var det besökarna på kongressen som röstade fram segraren, och det känns ju särskilt värmande, berättar Kristoffer Lidström.

Forskningsprojekt i samarbete


VAS är ett forskningsprojekt som bedrivs vid Högskolans forskningsmiljö Ceres och där även Volvo Technology, Sveriges tekniska forskningsinstitut SP och företaget Free2move ingår.

Första pris i tävlingen är 25 000 euro och Kristoffer Lidström berättar att diskussioner redan har kommit i gång i projektgruppen om vad pengarna ska användas till.

– Kanske använder vi dem för att utveckla vår demonstrator ytterligare, eller förstärker forskningen. Pengarna ska definitivt komma forskningen till godo, säger Kristoffer Lidström.

ITS World Congress är en årlig internationell kongress om intelligenta transportsystem. I år hölls kongressen i Sverige och cirka 5 000 personer deltog.

Text och bild: ROLAND THÖRNER

Glad vinnare. Kristoffer Lidströms forskning som ökar säkerheten i trafiken vann i går första pris i en internationell prestigefylld tävling.
Sidan uppdaterad 2009-09-25