Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-10-27. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-10-27

Framgångsrika studenter

I våras tog Elin Karlberg och Jenny Carlsson examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad. Nu belönas de med ett stipendium för sitt examensarbete Boleko, en lekstuga som ökar intresset för teknik och miljö.
Elin Karlberg och Jenny Carlsson har utvecklat en miljövänlig lekstuga som ska öka barns intresse för miljö, teknik och naturvetenskap. Utvecklingen av lekstugan, som fått namnet Boleko, har skett i samarbete med lärarutbildningen vid Högskolan i Halmstad. Lekstugan, som är byggd av miljövänliga material, är ett så kallat passivhus vilket bland annat innebär att tak, väggar och golv är välisolerade.
Boleko är en spännande lekstuga som innehåller både återvinningssystem och stjärnhimmel. Jenny Carlsson och Elin Karlberg utvecklade Boleko som sitt examensprojekt på Utvecklingslingsingenjörsprogrammet i våras.

"Litet science center"


Inne i stugan finns många spännande funktioner – som en stjärnhimmel, ett återvinningssystem och en magnetvägg. Lekstugan har blivit mycket omtyckt när målgruppen, barn i åldrarna åtta till tolv år, har gjort besök.

– Lekstugan fungerar som ett litet "science center" och vi vill visa på olika ämnen inom naturvetenskap, miljö och teknik, berättar Jenny Carlsson.

Totalt 900 000 kronor delas ut


Stipendiet är på 10 000 kronor och det är Sveriges Ingenjörer som står bakom. Tillsammans med Elin Karlberg och Jenny Carlsson får 24 andra studenter och 6 forskare dela på sammanlagt drygt 900 000 kronor ur Sveriges Ingenjörers miljöstipendier. Syftet med stipendierna är att uppmuntra forskare och studenter som har en inriktning på miljöteknik och hållbar utveckling.

Miljöstipendierna delas ut på ”Miljödagen” som Sveriges Ingenjörer arrangerar i Stockholm på torsdag 29 oktober.

LENA LUNDÉN och NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN

Jenny Carlsson och Elin Karlberg belönas med 10 000 kronor för sitt examensprojekt Boleko, en lekstuga som ska öka intresset för teknik och miljö hos barn.
Bild: ANNIKA JOHANSSON
Sidan uppdaterad 2009-10-27