Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-02-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-02-12

HHIAB:s nya styrelse  


”Nya spännande prospekt på gång”

I går höll styrelsen för Högskolan i Halmstads investeringsaktiebolag, HHIAB, sitt första möte för året. Vid bolagsstämman i januari utsågs två nya styrelsemedlemmar, Högskolans prorektor Marita Hilliges och Gerda Böcklinger, tidigare vd på Pelly Butiksinredningar i Falkenberg.

– Det känns väldigt bra att vi nu har utökat kompetensen i HHIAB:s styrelse, och att vi gör det med två kvinnor, säger Lars-Göran Persson, HHIAB:s vd.

Marita Hilliges och Gerda Böcklinger ser båda fram emot sina nya uppdrag. För Gerda Böcklinger, till vardags konsult med flera styrelseuppdrag, är det en ny värld som hon träder in i.

– Det ska bli både spännande och roligt, säger Gerda Böcklinger. Jag är ju från näringslivet, där det handlar om kommersiellt tänkande. På Högskolan finns mycket kunskap och idéer och unga människor som vill något. Förhoppningsvis ska dessa idéer resultera i bolag som tjänar pengar, och då måste man ha det kommersiella i tankarna hela tiden. Det perspektivet hoppas jag kunna tillföra.

HHIAB:s nya styrelse. Stående från vänster: Lennart Andrén, Marita Hilliges, Bengt Sjöholm och Lars-Göran Persson (vd). Sittande från vänster: Bertil Svensson, Romulo Enmark (ordförande) och Gerda Böcklinger. Anders Åhlund som saknas på bilden ingår också i styrelsen. Bild: ANDERS PETERSSON

HHIAB:s nya styrelse. Stående från vänster: Lennart Andrén, Marita Hilliges, Bengt Sjöholm och Lars-Göran Persson (vd). Sittande från vänster: Bertil Svensson, Romulo Enmark (ordförande) och Gerda Böcklinger. Anders Åhlund som saknas på bilden ingår också i styrelsen. Bild: ANDERS PETERSSON

För Högskolans prorektor är styrelsearbete i sig inget nytt, men de kommersiella förtecknen är definitivt det.

– Jag ser fram emot att både få lära mig själv mer och att få bidra med de erfarenheter och kunskaper som jag har av hur man driver verksamhet, även om det inte är från företag, säger Marita Hilliges.

Forskningsresultat som grund för företag


Styrelsens första uppdrag handlade om att ta ställning till om HHIAB ska satsa på en idé sprungen ur forskning som bedrivs på Högskolan.

– Den har stor potential och vi hoppas kunna hitta finansiering och komma överens om värdering av bolaget, berättar Lars-Göran Persson. Det finns flera spännande företagsidéer från Science Park som HHIAB hoppas kunna ta ställning till under våren.

Gerda Böcklinger tror mycket på forskning som kan skapa nya företag.

– Det ska bli jättespännande och se vad som kan komma ur forskningen, om det kan bli företag av idéerna, säger hon. Det är fantastiskt att det finns ett sådan här forum där det finns möjlighet att testa och satsa. Det kan bli hur stort som helst.

LENA LUNDÉN

FAKTA


HHIAB – Högskolan i Halmstads investeringsaktiebolag


2008 Högskolans i Halmstads utvecklingsaktiebolag, HHUAB och Länsförsäkringar Halland tillsammans riskkapitalbolaget HHIAB. Syftet med HHIAB är att stärka möjligheterna till tidig finansiering i unga innovationsdrivna företag, sprungna ur idéer från Högskolans studenter eller personal. I dagsläget har HHIAB tio företag i portföljen. Styrelsen består av företrädare för Högskolan och näringslivet.
Sidan uppdaterad 2009-02-12