Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-01-15. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-01-15

Högskolans lärare föreläser under internationellt astronomiår

I dag går startskottet för det internationella astronomiåret, proklamerat av FN för att fira att det har gått 400 år sedan Galileo Galilei utvecklade teleskopet.
I Halland var det smygstart redan i början av månaden och programmet under året är digert. Som medarrangör är Högskolan i högsta grad delaktig i firandet.

11 mars kl. 19.00 Immanuelskyrkan Halmstad: "Östan om sol, västan om måne"
Föreläsning om stjärnhimlens prägling i vårt dagliga språk. Torbjörn Jansson, prisbelönt pedagog på Högskolan i Halmstad, tillsammans med Musik i Hallands stråkkvartett Ginestra som spelar sfärernas musik.

28 mars kl. 12.00 Vetenskapscafé Stadsbiblioteket Halmstad: ”Scouten och Sirius” Om att hitta i tillvaron och orientera sig med hjälp från ovan... Hans-Erik Eldemark, lärare vid Högskolan i Halmstad demonstrerar.

29 mars kl. 14.00 Tjolöholms slott: "Den enögde sjörövaren" eller Hur man hittade rätt
på havet” Musikalisk föreläsning om astronavigation även ur engelskt perspektiv, med Arne Sikö, lärare vid Högskolan i Halmstad och författare, tillsammans med stråkkvartetten Ginestra från Musik i Halland.

31 mars kl. 19.00 Tvååkers bibliotek: "Östan om sol, västan om måne" eller "Den lynnige" Föreläsning om stjärnhimlens prägling i vårt dagliga språk. Torbjörn Jansson, prisbelönt pedagog på Högskolan i Halmstad, tillsammans med Musik i Hallands stråkkvartett Ginestra som spelar sfärernas musik.

15 april kl. 19.00 Hylte Folkbibliotek: "Den enögde sjörövaren" eller ”Hur man hittade rätt
på havet”. Musikalisk föreläsning om astronavigation även ur engelskt perspektiv, med civilingenjör Arne Sikö, lärare vid Högskolan i Halmstad och författare, tillsammans med stråkkvartetten Ginestra från Musik i Halland.

3 maj kl. 13.30 Naturum Varberg Vetenskapscafé: "På andra våglängder", om djurens sätt att se, med Göran Sahlén, lärare på Högskolan i Halmstad.

Galileis teleskop ställs ut på Nobelmuseet i Stockholm hösten 2009. Bild: IMSS, Florens

Galileis teleskop ställs ut på Nobelmuseet i Stockholm hösten 2009. Bild: IMSS, Florens

13 sep kl. 13.30 Naturum, Varberg Vetenskapscafé: "Hotet från rymden" och ”Klappa en utomjording”. Om kometer, meteoriter och sån’t som står i tur... Arne Sikö, Högskolan Halmstad och Charlotte Helin, ”Halland i universum”.

21 sep kl. 19.00 Falkenbergs bibliotek Vetenskapscafé: ”Östan om sol, västan om måne sade den lynnige", om astronomi i vårt dagliga språk, Torbjörn Jansson, Högskolan Halmstad.

26 sep kl. 12.00 Vetenskapscafé Stadsbiblioteket Halmstad:
”Den lynnige från Lilla torg”. Vad är det vi säger egentligen? Många av våra ord och uttryck är inspirerade av stjärnhimlen. Och tvärtom – astronomiska termer och begrepp har högst jordiska ursprung till exempel kossorna... Med Torbjörn Jansson, lärare i svenska språket vid Högskolan i Halmstad.

19 okt kl. 19.00 Falkenbergs bibliotek Vetenskapscafé: "På olika våglängder", om hur djur ser med andra ögon. Göran Sahlén, Högskolan i Halmstad.

20 alt. 21 okt. Varberg: fortbildningsdag för lärare i samarbete med Naturum, Högskolan i Halmstad, samt Varbergs kommun. "Jordens liv" för låg och mellanstadiet, "Astronomipaket" för högstadiets och gymnasiets NV-lärare.

<b>Rymden är så stor så stor. </b>Galaxen NGC 1232 är en annan Vintergata, långt bortom vår egen.

<b>Rymden är så stor så stor. </b>Galaxen NGC 1232 är en annan Vintergata, långt bortom vår egen.

Sidan uppdaterad 2009-01-15