Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-08-31. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-08-31

Högskolans studenter framgångsrika

Fyra av sex nominerade till Swedish Embedded Award 2009, studentkategori, är från Högskolan i Halmstad.

– Det är unikt, säger Bengt Magnhagen, professor emeritus i inbyggda system, styrelseledamot i Elektronikindustriföreningen och jurymedlem i Swedish Embedded Award.

2007 vann Daniel Petersson och Jonas Johansson vid Högskolan i Halmstad studentkategorin med bidraget “Power Assisted Wheelchair”, och även förra året var Högskolans studenter bland de nominerade.

Alla som är nominerade får en monterplats vid årets Tekniska mässa som hålls i mitten av oktober. I samband med den koras också årets vinnare, som får 50 000 kronor.

– Mässan är en bra exponering för alla nominerade och det blir fyra montrar för Högskolan i Halmstad, säger Bengt Magnhagen. Studenterna får dels exponera sin projekt för de som vill satsa pengar på deras produkt, dels kan de få jobberbjudande. Och det stärker självkänslan att vara där.

Rasmus Larsson och Johan Hallberg vann i våras första pris bland de så kallade Fåhréstipendierna för sitt examensarbete Athena. Prissumman var på 100 000 kronor. Bild: BJÖRN KALLA

Rasmus Larsson och Johan Hallberg vann i våras första pris bland de så kallade Fåhréstipendierna för sitt examensarbete Athena. Prissumman var på 100 000 kronor. Bild: BJÖRN KALLA

Swedish Embedded Award delas i år ut för sjunde gången till årets bästa konstruktioner inom embeddedelektronik. Konstruktionerna spänner över allt från tunga industritillämpningar till kommunikation och medicinsk elektronik. Ett par av grundkraven är att bidragen ska innehålla inbyggd intelligens och vara kommersiellt intressanta.

Studentpriset, kategori Student, delas ut till bästa embeddedkonstruktion av studenter på svenska universitet och högskolor, på Tekniska mässan i Stockholm den 13 oktober. Priset delas ut av branschföreningarna IM Embedded – Technology och Elektronikindustriföreningen (EIF), KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter samt minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.

ANNIKA JOHANSSON

Nominerade från Högskolan i Halmstad

Athena
Tävlande: Johan Hallberg och Rasmus Larsson, Utvecklingsingenjörsprogrammet

Athena är ett säkerhetssystem som kan ge chaufförer en tryggare arbetsmiljö, då systemet ständigt och aktivt övervakar lastbäraren. Athena håller koll på användarens av- och pålastningar så de sker på rätt plats och att ekipage inte avviker från uppsatta rutter.
Allt anpassas efter åkeriets behov. Athena erbjuder även elektroniska sigill för användarens transport. Detta för att kontrollera att inte lastbilen eller trailern öppnas på fel ställen.  

Check-i
Tävlande: Viktor Georgeborn och Åsa Ullrich, Utvecklingsingenjörsprogrammet

Check-i är ett förebyggande brandskydd som hjälper till att komma ihåg att stänga av elektriska apparater. Grundtanken med projektet är att minska antalet bostadsbränder och ta bort de orosmoment som uppkommer kring brand i elektriska apparater. Check-i:s målgrupp är i första hand äldre och personer med kognitiva funktionsnedsättningar men projektgruppen ser även familjer som viktiga användare.  

Elpaketet
Christer Sigurd, Utvecklingsingenjörsprogrammet

Elpaketet är ett konverterings-kit med alla de komponenter som behövs för att konvertera en bensinbil till elbil. I stora drag kan man säga att man tar ur bensinmotorn och tanken och
ersätter det med en elmotor, batterier och motorstyrning. Elpaketet är unikt på marknaden, då det är en komplett sammansättning av alla de delar som behövs för en konvertering.

Reperio
Tävlande: Peter Altmann, Roger Löf och Johannes Nilsson, Utvecklingsingenjörsprogrammet

Reperio använder GSM- och RFID-teknik för att lokalisera (stulna) objekt. Systemet
använder sig av GSM-triangulering för att ge en grov positionering, kombinerat med RFID för att ge en exakt positionering på nära håll. Lösningen består av två delar, en sändare och en mottagare.

Sidan uppdaterad 2009-08-31