Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-06-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-06-03

Högskoleanställd bakom film om Sweden Rock

Mikael Eriksson, medieutvecklare på Högskolan och hängiven besökare på Sweden Rock Festival, har tillsammans med en tidigare student på Högskolan gjort independentfilmen ”Som en lunga”. En film som spelades in under festivalen för ett år sedan och som är klar lagom till årets upplaga.

– Vi har lagt ner tid, svett och tårar och har inte haft någon ekonomisk backning, säger han. Det var en rolig grej, och det är kul att det blev bra, jag ser det som en kompetensutveckling i det jag gör här på Högskolan.

Filmen är en dokumentär och handlar om Robban, en trogen festivalbesökare, precis som männen bakom filmen. Under en dryg halvtimme får vi följa honom före och under 2008 års upplaga av Sweden Rock. En festival som arrangeras varje år i den lilla blekingska orten Norje och som lockar runt 30 000 besökare.
– Vi gjorde en sak som inte är gjord tidigare, säger Mikael Eriksson.

Idén till filmen kom redan året före. Mikael Eriksson och filmpartnern Philip Recht såg många incidenter och hörde många bra kommentarer från besökarna som de kände att de ville fånga på film. Att de valde Robban som huvudperson kändes också rätt. Dels för att de ville ha en röd tråd genom filmen, en individ, dels för att de kände honom sedan tidigare.

– Han har funnits i samma kretsar som vi under festivalen och han är inte rädd för att prata och är inte för stolt för att bjuda på sig, säger Mikael Eriksson.

De filmade under helgerna före festivalen, och under fyra dagar på festivalen. Det finns inga speakerröster, utan det är Robban som står för pratet och är den som guidar tittaren. Det fanns en del restriktioner inne på festivalområdet. Bland annat fick de inte rikta kameran mot scen när banden spelade och musiken som används är från osignerade band (band utan skivkontrakt). Den enda live-klipp som finns är med ett svenskt band som har gett sitt tillstånd.

Att filmen har en marknad är nästan självskrivet, just för att den utspelar sig där den gör. Och Som en lunga kommer att säljas på årets festival, flera av de 1 000 första exemplaren är redan är sålda.
– I och med miljön vi befinner oss i finns väldigt många tilltänkta intressenter, säger Mikael Eriksson.

ANNIKA JOHANSSON

Mikael Eriksson är nöjd över filmen han har producerat tillsammans med en tidigare student. Kunskapen det har gett tar han med sig i jobbet som medieutvecklare. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Mikael Eriksson är nöjd över filmen han har producerat tillsammans med en tidigare student. Kunskapen det har gett tar han med sig i jobbet som medieutvecklare. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2009-06-03