Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-12-17. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-12-17

Marita Hilliges blir ny rektor för Högskolan Dalarna

Marita Hilliges, prorektor vid Högskolan i Halmstad, är förordad som ny rektor för Högskolan Dalarna, det beslutade en enig högskolestyrelse i Dalarna i dag.
– Det känns som ett fantastiskt förtroende och en spännande utmaning. Jag har det väldigt bra på Högskolan i Halmstad, samtidigt är det ett naturligt steg för mig att bli rektor, säger Marita Hilliges.

En enig rekryteringsgrupp och en enig styrelse vid Högskolan Dalarna beslutade alltså i dag att föreslå regeringen att utse Marita Hilliges som ny rektor för lärosätet.

– Det ska bli jättespännande. Jag ser fram emot att få träffa många nya människor och sätta mig in i ett nytt lärosäte med alla dess möjligheter, säger Marita Hilliges.

Drivande i kvalitetsarbetet


Det är en av Högskolan i Halmstads nyckelpersoner som nu lämnar lärosätet. Marita Hilliges har i egenskap av prorektor, utbildningsnämndens ordförande och professor varit drivande i Högskolans utveckling och framgångar de senaste åren.

– Jag är stolt över att få arbeta på och företräda Högskolan i Halmstad, en av landets mest framgångsrika högskolor. Vårt konsekventa och idoga arbete med profilering och kvalitet märks i högskolesektorn. Det är inte många lärosäten kan mäta sig med oss, säger Marita Hilliges.

Uppskattad


Romulo Enmark, rektor vid Högskolan i Halmstad, är glad över att Marita Hilliges blir hans rektorskollega, och beklagar samtidigt att han mister en uppskattad och duktig prorektor.

– Jag kommer att sakna henne och skulle gärna se att vi fick behålla henne. Jag inser dock att det finns få personer i vår värld som skulle kunna konkurrera ut henne. Detta säger något om hur mycket jag uppskattar henne, säger han.

Rekryteringsprocess inledd


För Högskolan i Halmstads del inleds nu rekryteringsprocessen av både prorektor och ordförande i utbildningsnämnden. Det är styrelsen som utser ny prorektor, medan rektor leder arbetet med att utse en ny ordförande i utbildningsnämnden.

– Detta har vi gjort förut och jag är övertygad om att även Marita ska gå att ersätta på ett sätt som blir till vårt lärosätes fördel, säger Romulo Enmark.

Marita Hilliges kommer att tillträda tjänsten som rektor vid Högskolan Dalarna den 1 juli nästa år. Hon efterträder Agneta Stark som går i pension.

Marita Hilliges kom från Karolinska Institutet, där hon var docent i vävnadsbiologi, till Högskolan i Halmstad 2002. Kort därefter blev hon verksamhetschef för naturvetenskap vid Sektionen för ekonomi och teknik. 2005 blev hon ordförande i utbildningsnämnden och året därefter prorektor. 2008 utsågs hon till professor i neurovetenskap.

NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN

Marita Hilliges har varit prorektor vid Högskolan i Halmstad sedan 2006.

Sidan uppdaterad 2009-12-17