Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-05-06. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-05-06

Maskiningenjörsprogrammet en av landets två bästa högskoleutbildningar inom teknik

Hallå där, Aron Chibba, studierektor för Maskiningenjörsprogrammet, hur gick det i går, blev ni årets teknikutbildning?
– Det gick inte hela vägen som vi hade hoppats. Men vi kom god tvåa.

Men att komma två, att vara en av de två bästa teknikutbildningarna i Sverige, är väl inte fy skam?


– Nej, resultatet känns ändå bra för vår del. Vi är relativt nya i sammanhanget. Vi har under cirka fem år arbetat med näringslivet och fadderverksamhet på ett strukturerat och organiserat sätt. Alla i kollegiet inom maskinteknik är nöjda, men vi känner samtidigt att vi har mycket stora möjligheter att ta detta vidare till en ännu högre nivå. Vi ser kopplingen till näringsliv som en naturlig del i vår verksamhet. Att ge studenter möjlighet att på ett tidigt stadium komma ut i näringslivet, speciellt till företag som har anknytning till kommande yrkesval, är en mycket god idé som fler kan gynnas av.  

Vet du varför ni inte vann? Vad ni stupade på?


– Högskolan i Jönköping har, vad jag förstår, arbetat med fadderföretagsverksamhet sedan många år tillbaka och har för närvarande över 500 företag kopplade till sig. De har enligt Teknikföretagen varit duktiga på att inte bara behålla nivån utan också utveckla konceptet vidare. Vi på Högskolan i Halmstad har en relativt ung fadderverksamhet och vi har närmre 100 företag som vi har kontakt med.

Vad händer nu närmast på programmet? Kommer ni att rusta inför kommande tävlingar?


– Vi kommer att diskutera i kollegiet hur vi ska ställa oss till att vara med nästa år, eller nästa igen. Jag tror nog att vi kommer att ansöka igen. Till nästa år hinner vi göra några förändringar, till exempel få med studenter från övriga ingenjörsprogram, bjuda in fadderföretagen och se hur de tycker att vi kan förbättra det vi gör. Vi får helt enkelt söka resurser för att formalisera och utveckla konceptet ytterligare. Vi måste satsa för att kunna vinna.

LENA LUNDÉN

FAKTA


Det är Teknikföretagen som har tilldelat Tekniska Högskolan i Jönköping utmärkelsen årets teknikutbildning 2009, kategori högskola. För detta får Högskolan en miljon kronor för att utveckla sitt samarbete med företag ytterligare samt 500 000 kronor till stipendier för studenterna. Utmärkelsen delades ut vid en prisceremoni i samband med Teknikföretagens stämma i går, den 5 maj, på Moderna Museet i Stockholm.

Årets teknikutbildning är ett initiativ från Teknikföretagen. Satsningen började våren 2004 och pågår till 2013 i syfte att lyfta teknikämnet och teknikundervisningen. Varje år belönas ett antal grundskolor, program med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning på gymnasieskolan och ett högskoleprogram. Utmärkelsen ska ges till en tekniker- eller ingenjörsutbildning som har ett bra och långsiktigt samarbete med företag.

Aron Chibba är mycket nöjd med att Maskiningenjörsprogrammet som han är studierektor för, anses vara en av de två bästa högskoleutbildningarna inom teknik i landet. Bild: IDA LÖVSTÅL

Aron Chibba är mycket nöjd med att Maskiningenjörsprogrammet som han är studierektor för, anses vara en av de två bästa högskoleutbildningarna inom teknik i landet. Bild: IDA LÖVSTÅL

Sidan uppdaterad 2009-05-06