Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-12-16. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-12-16

Pengaregn över framgångsrika unga företag

50 000 kronor till årets inkubatorföretag och sammanlagt 100 000 till tre företag med stor potential att utveckla idéer till framgångsrika företag. Det blev utdelningen i dag när Högskolan och företagen HMS och BDO delade ut stipendier till företag i Science Park.
– Det känns fantastiskt roligt, säger Ludvig Granberg, vd för Lumik Enterprises som blev årets inkubatorföretag, och för detta belönades med 50 000 kronor från HMS Industrial Networks och BDO Revision.

Årets inkubatorföretag


Ludvig Granberg startade företaget Lumik Enterprises 2004 tillsammans med Mikael Öhrén, som i dag är ordförande i bolaget. Affärsidén är att tillhandahålla tjänster för andra företag att skapa sina egna webbplatser på ett enkelt och effektivt sätt.

Lumik Enterprises är ett av inkubatorföretagen i Science Park. Det innebär att nystartade företag med tillväxtpotential får stöd i sin etablering, bland annat genom professionella resurser som en ”egen” erfaren affärscoach.

Kristina Granberg, Mattias Franzén, Mikael Öhrén, Ludvig Granberg och Oskar Thornblad är alla glada och stolta över att deras företag Lumik Enterprises har blivit utsett till årets inkubatorföretag. Här flankeras de av stipendiegivare och -utdelare Jan Carlsson, vd, BDO Revision (längst till vänster) och Nicholas Hassbjer, grundare och vice ordförande, HMS Industrial Networks (längst till höger).

HMS startade som ett examensprojekt


För donatorerna HMS Industrial Networks AB och BDO Revision, är det viktigt och självklart att stödja nya unga företag och företagare.

– Vi kommer ju själva ur den här miljön, och vill vara med och bidra till att det kommer nya företag som bidrar till att skapa långsiktig tillväxt. Och att BDO och HMS gör detta ihop passar bra. BDO var vår revisionsbyrå när vi startade 1988, säger Nicholas Hassbjer, HMS grundare och vice ordförande.

HMS är i dag ett av Europas (världens?) mest framgångsrika elektronikföretag, och Ludvig Granberg och Mikael Öhrén är båda överens om hur mycket Science Park-miljön betyder för företagets utveckling.

– De dagliga inspirerande diskussionerna med de andra i inkubatorn betyder jättemycket, sa Mikael Öhrén när han tog emot check och diplom. Tack alla andra på Science Park!

Christer Sigurd, Elkonvertering.se, Roger Lööf och Johannes Nilsson, Meretric samt Åsa Ullrich och Viktor Georgeborn, samtliga utvecklingsingenjörer från Högskolan, fick dela på 100 000 kronor ur Lektor Sten Fåhrés minnesfond, att användas för att ytterligare utveckla idéer till framgångsrika och bärkraftiga företag.

Lektor ville hjälpa framgångsrika studenter att bli företagare


Dagens andra stipendium blev i själva verket tre till antalet. Totalt 100 000 kronor delades ut från framlidne lektor Sten Fåhrés minnesfond. Företaget Meretric och Mattias Nilsson, Peter Altman och Roger Lööf får 40 000 kronor, liksom Evonova vars ägare heter Åsa Ullrich och Viktor Georgeborn. Christer Sigurd och hans företag Elbilskonvertering.se får 20 000 kronor.

Alla stipendiater har gått Utvecklingsingenjörsprogrammet på Högskolan i Halmstad och samtliga har valt att satsa på företagande baserat på sina examensprojekt från Högskolan.

– Alla projekt har uppmärksammats nationellt. Vi vill gärna stödja dem på deras väg mot företag, sa stipendieutdelare Lennart Andrén från fondens styrelse.

Text: LENA LUNDÉN
Bild: NATHALIE SJÖGREN TÖRHAGEN

Motivering


HMS Industrial Networks och BDO Revisions motivering till att utse Lumik Enterprises till årets inkubatorföretag, är att företaget ...
”… under året har visat stort engagemang och med olika initiativ bidragit till den aktiva och kreativa anda man strävar efter på Science Park Halmstad. (…) Under året har företaget ökat omsättningen med ca 130 % och antalet anställda har gått från 2 till 5 personer.”  

FAKTA Lektor Sten Fåhrés minnesfond


Tack vare en donation av framlidne lektor Sten Fåhré utdelas varje år ett antal stipendier till studenter vid Utvecklingsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Halmstad. Donationen avkastar för närvarande ca
400 000 kronor per år. I år delas för första gången ett stipendium (uppdelat på tre företag) ut till personer som har gått vidare med sitt examensprojekt för att utveckla det till ett företag med hjälp av Högskolans innovationsstödssystem, Förinkubatorn, och Science Park.
Sidan uppdaterad 2009-12-16