Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-07-22. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-07-22

Professor

föreläser för EU:s energiministrar

Sven Werner, professor i energiteknik på Högskolan i Halmstad, är en av föredragshållarna när Europas alla miljö- och energiministrar samlas i Åre för ett tredagars möte med start i morgon.
– En av statssekreterarna på näringsdepartementet hörde mig föreläsa i våras och ville ha mig med här, säger Sven Werner, som är enda representanten från den svenska akademiska världen som deltar.

Sven Werner, vars forskning handlar främst om fjärrvärmesystem, ska tala under den inledande träffen mellan energiministrarna i morgon.  Föredraget handlar om Europas ineffektiva energisystem. Med fokus på fjärrvärme kommer Sven Werner tala om möjliga sätt att effektivisera energianvändningen i Europa.

– Med all respekt för lagar och förordningar så finns det i flera länder i dag lagar som diskriminerar energieffektivisering, säger Sven Werner och nämner bland annat att ineffektiva energisystem kan vara skattebefriade medan engergieffektiva system är skattepliktiga. Mitt förslag är att alla lagar skrivs om med hänsyn tagen till energieffektivisering.

Syftet med mötet är enligt energiminister Maud Olofsson att ge vägledning till EU-kommissionen kring energieffektivisering och under torsdagens möte ska de diskutera kring en handlingsplan för detta.

Övriga talare vid morgondagens sittning är energiminister Maud Olofsson,  Andris Piebalgs, energikommissionär, Nobuo Tanaka, vd för IEA och Christopher Hurs, direktör för European Investment Bank.

Text och bild:
ANNIKA JOHANSSON

Sven Werner, professor i energiteknik, talar om energieffektivisering inför EU:s energiministrar.

Sven Werner, professor i energiteknik, talar om energieffektivisering inför EU:s energiministrar.

Sidan uppdaterad 2009-07-22