Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-04-22. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-04-22

Sjuksköterska och biomedicin lockar flest studenter

Högskolan i Halmstad har 16 154 sökande till hösten 2009, vilket är en nästan 40-procentig ökning jämfört med året före.  5 322 är förstahandssökande, och här är ökningen nära 20 procent.
– Vi är glada att så många vill läsa hos oss och gratulerar dem till ett klokt val, att investera i sin framtid, säger en nöjd Marita Hilliges, prorektor tillika utbildningsnämndens ordförande.

Nu finns det inte plats till alla sökande, exempelvis för dem som vill läsa till sjuksköterska. Just det programmet är alltid bland de mest populära, och i år lockar det 250 förstahandssökande.

– Vi kan inte ta emot alla och det är något som kan vara bekymmersamt, men vi har bett att få ytterligare utökning från staten och hoppas att vi kan få fler platser, utöver de 200 extra vi redan har fått, säger Marita Hilliges.

Det är flera program som har många sökande. Exempelvis biomedicin med 131 sökande i första hand, IT-forensik och informationssäkerhet (91), Socialpsykologiskt program (96) och Marknadsföringsprogrammet (90).

Även de olika ekonomprogrammen lockar fler sökande i år än tidigare och att Statsvetenskapligt program har 36 förstahandssökande är positivt, menar Marita Hilliges.

– Att Energiingenjörsprogrammet börjar röra på sig är också roligt, vi har trott på det länge. Det är bra att energiutbildningarna börjar lyfta, säger Marita Hilliges.

Att nya program som exempelvis Hållbar turismutveckling, och Naturvård och artmångfald har 55 respektive 21 sökande i första hand är också väldigt bra. Och även det nya Psykologiprogrammet lockar med 39 förstahandssökande.

När det gäller fristående kurser är psykologi och ledarskap mest populära. Bland magisterprogrammen kan nämnas Hälsa och livsstil som ges för första gången och som har 21 förstahandssökande. När det gäller exempelvis magisterprogrammet i arbetsvetenskap, som Högskolan ger tillsammans med lärosätena i Göteborg, Borås och Karlstad, räknade man med tre studenter per lärosäte, och här har Högskolan i Halmstad sju förstahandssökande.

Antalet sökande till högre utbildning är i år rekordstort. Totalt har 325 000 anmält sig via webben, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med hösten 2008, och det är bara ett fåtal som fortfarande söker via papper.

ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2009-04-22