Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-04-28. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-04-28

Skräckblandad förtjusning

Till helgen är det premiär för Jack the Ripper, årets studentspex. Och precis som titeln antyder utspelas det i 1800-talets London med kända personer som Florence Nightingale och Sherlock Holmes på rollistan. Både skräck, sång och skratt utlovas.

Det är intensiva dagar för de tjugotalet studenter som engagerar sig i spexet. Allt måste sitta till premiären på lördag på Halmstads teater, och de två nästkommande föreställningarna senare i maj. Veckorna före premiären är det spex för hela slanten som gäller, ett ideellt arbete som ger mycket tillbaka.

– Vi har haft genomdrag och har en föreställning som fungerar, nu är det finslip som gäller och det känns jättebra, säger Nils Steineck, skådespelare och snart examinerad utvecklingsingenjör. Men den stora belöningen är när man står inför publik på föreställningen.

Nytt för året är att ensemblen förutom de åtta skådespelarna också består av fem dansare, och att orkestern, som består av nio musiker, har utökats med stråk- och blåsinstrument.

Finslipar in i det sista. Här över delar av ensemblen. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Finslipar in i det sista. Här över delar av ensemblen. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Nils Steineck är ordförande i Halmstadspexet och han har även skrivit manus tillsammans med Roger Möller.

– Jag kollade på spex som varit tidigare men var mån om att tänka i nya banor, exempelvis som att öppna upp för dansen. Och jag ville blanda genrer, som skräck med humoristiska inslag.

Att skriva manus till ett spex handlar till stor del om att skapa roliga karaktärer som sedan byggs upp under produktionens gång. Nils Steineck har läst in sig på 1800-talets London för att kunna hitta karaktärerna, och för att få det historiskt korrekt. Men att just Jack the Ripper ligger till grund för årets spex är lite av en slump.

– Jag lyssnade på Nationalteatern och låten Jack the Ripper och kände att det här var spännande, och så mindes jag mitt besök som barn på Madame Tussauds skräckkammare, säger han. Om man kan historien så kommer man att känna igen sig.

ANNIKA JOHANSSON

Nils Steineck, skådespelare och manusförfattare. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Nils Steineck, skådespelare och manusförfattare. Bild: ANNIKA JOHANSSON

Sidan uppdaterad 2009-04-28