Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-10-13. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-10-13

Studenternas friggebodar auktioneras ut

Byggingenjörernas årliga friggebodsprojektet har dragit igång på allvar. Lördagen den 7 november ska bodarna stå klara – då auktioneras de traditionsenligt ut till högstbjudande.
Det är nionde året i rad som Byggingenjörsprogrammet genomför friggebodsprojektet. Projektet ingår i kursen CAD med ingenjörsmetodik som bland annat behandlar ritteknik och ingenjörens yrkesroll.

Studenterna, som går första året på programmet, delas upp i sex grupper som ska uppföra varsin friggebod i lösvirke. Utifrån ritningar och materialspecifikation ska de sedan färdigställa bodarna. Nytt för i år är att studenterna får göra både arbetsplanering och arbetsbeskrivning själva.

Samarbetsförmåga


Projektet är väldigt uppskattat av studenterna. Förutom att skapa en bra grund för studierna, där det praktiska arbetet ger en god förståelse för och underlättar de teoretiska studierna, för byggprojektet också med sig gemenskap och samhörighet mellan studenterna. Många är inflyttade och genom projektet stärks samarbetsförmåga och gruppkänsla. Dessutom innebär projektet uppmärksamhet för Byggingenjörsprogrammet. Byggplatsen är väl synlig och väcker stort intresse.

När bodarna är klara säljs de på auktion. I år är det byggingenjörernas programförening, Mjölner, som organiserar projekt. Alla intäkter från auktionen går oavkortat tillbaka till föreningen och används till bland annat studieresor.

Funkisbodar


Årets byggen har genomgått några förändringar för att bli ännu mer attraktiva. Samtliga bodar har isolerad grund, detta för att underlätta för kunden om boden är tänkt att användas som gästhus eller liknande. Det byggs även två ”funkisbodar” med den nya storleksstandarden 15 kvadratmeter, övriga friggebodar är 10 respektive 7 kvadratmeter stora.

ANDERS HOFFMAN

Fotnot: I princip allt byggmaterial är sponsrat av olika företag. Sponsorer är Skanska, NCC, PEAB, Optimera Halmstad, Lindab, Icopal, Monier, Roxull, Halmstad Färghus, Elitfönster, Cramo och Elia Express.

När bodarna står klara kommer takbeläggningen att variera mellan papp, plåt och betongpannor.

Sidan uppdaterad 2009-10-13