Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2009-10-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2009-10-29

Värmekamera förebygger olyckor

Vi människor ser väldigt dåligt i mörker, men kanske kommer en värmekamera att kunna hjälpa oss att urskilja föremål i olika sammanhang.
Att se kunna se är till stor hjälp för människan, inte sant? Ta en sådan enkel sak som att kunna se att det kommer bilar när du ska gå över vägen. Men det finns tillfällen då ögat inte är särskilt hjälpsamt. Vad händer vid vägkanten i totalt mörker? Ser chauffören alla faror längs vägen? Troligen inte. Och hur kan kan man upptäcka en gasläcka i tid, innan en katastrof är ett faktum?

Håkan Pettersson, professor i fysik och Linda Höglund, forskare i materialfysik vid Högskolan i Halmstad, arbetar med att förbättra tekniken i värmekameror.

På lördag berättar Håkan Pettersson och Lindda Höglund om värmekamerans möjligheter i ett inslag i Vetenskapslandet på Kunskapskanalen. Programmet sänds, kl. 20.30, repris onsdag kl. 23.00.

Du kan också se inslaget redan nu.

En värmekamera kan registrera sådant som är svårt för ögat att upptäcka i mörker, och på så vis hjälpa till att förhindra olyckor.
Bild: DAVID LIDESTEDT
Sidan uppdaterad 2009-10-29