Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2010-09-01. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2010-09-01

Bærtlings vänner besökte Högskolan

För en tid sedan fick Högskolan i Halmstad besök av Eva Holmberg och Göran Lundström, goda vänner till den kände Halmstadskonstnären Olle Bærtling, vars konst utsmyckar stora delar av campus.
Konstnären Olle Bærtling (1911–1981) var god vän med Eva Holmberg och hennes föräldrar som umgicks med konstnären under många år.

– Jag var bara tio år när jag träffade honom första gången. Sedan dess har han funnits i våra kretsar, berättar Eva Holmberg som såg hans verk i tidig ålder.

Dynamisk och diskussionslysten


Göran Lundström, som tidigare var gift med Eva Holmberg, arbetade som medhjälpare åt Bærtling i flera år, framför allt när det gällde den tekniska biten. Han tyckte om att hålla långa diskussioner med Bærtling.

– Han utmanade mig när det gäller beräkningar, fotografering och inramningar, berättar Göran Lundström.

– Han var en väldigt dynamisk person som ofta stod i centrum. Han var alltid full av idéer samtidigt som han hade ett stort allvar och kunnande, fortsätter Eva Holmberg.

Hugo Palmsköld, ansvarig för Bærtlings konst kring Högskolan, visade Baertlings vänner Göran Lundström och Eva Holmberg runt bland konstverken på campus.

Öppen form


Bærtling, som var född och uppvuxen i Halmstad, gjorde sig främst känd för sina abstrakta målningar som dominerades av starka färgfält och svarta linjer. Hans stil kallades för ”öppen form” med trianglar och diagonaler som skapade öppna spetsiga vinklar.

Det är Bærtlingstiftelsen som har deponerat flera av konstnärens verk till Högskolan. För närvarande är det fyra skulpturer, två målningar, ett tjugotal grafiska blad samt tre flaggrupper som pryder Högskoleområdet. Det finns också ett stort draperi av Bærtling i Malcussalen. Restaurang Spiro har dessutom fått sitt namn efter ett av konstnärens verk.

Att Bærtlings konstverk finns på Högskolan i Halmstad fick Göran Lundström redan på genom en tidningsartikel. När Eva Holmberg hälsade på Göran Lundström, som tillbringar somrarna i Särdal utanför Halmstad, passade det bra med ett besök på Högskolan.

Vackra miljöer


Hugo Palmsköld, ansvarig för Bærtlings konst på campus, guidade dem runt bland konstverken och de var mycket nöjda med hur konstnärens verk har framställts.

– Det är roligt att det är så vackra miljöer runt omkring. Det känns som de hör hit, menar Eva Holmberg och får medhåll av Göran Lundström:

– Bærtling har verkligen fått vara i centrum. Det är väldigt välgjort och tekniskt klurigt med detaljerna. Det var väl värt besöket, säger han.

Text och bild: LINDA LUNDELL

Det tio meter långa draperiet i Malcussalen är gjort efter en av Bærtlings oljemålningar från 1959.
Sidan uppdaterad 2010-09-01